Anul 2006 a fost un an agitat si cu probleme pentru Directia de Control Fiscal din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, cele mai multe probleme provenind din activitatea de rambursare de TVA. Putem spune ca, potrivit ANAF, inspectorii fiscali bihoreni au acordat prioritate rambursarilor de TVA solicitate de agentii economici. Astfel, in cursul anului trecut s-au primit peste 3.100 de cereri de rambursare, suma solicitata fiind de 152,45 milioane de lei. Din suma solicitata s-au aprobat 148,4 milioane de lei, restul de 4 milioane fiind respinse.
Emil Guias, director executiv adjunct in cadrul DGFP Bihor, ne-a declarat ca activitatea de rambursare de TVA ocupa 60% din timpul directiei pe care o conduce. "Cea mai mare frauda fiscala vine tocmai din dorinta unor agenti economici de a primi ilegal rambursari de TVA. Astfel, in urma verificarilor noastre am depistat mai multe facturi fictive, pe care anumite societati le inaintau spre rambursare. Am avut cazuri in care anumite firme isi declarau sediul in camere din case particulare, dar solicitau rambursari pentru tot imobilul. De asemenea, am depistat o societate comerciala din Oradea care are in obiectul de activitate comert cu amanuntul, dar care a prestat constructii in judetul Hunedoara. In colaborare cu IPJ Hunedoara, am stabilit un prejudiciu de 2,4 miliarde de lei vechi. Am avut numeroase colaborari si cu IPJ Bihor, impreuna cu care am depistat multe societati care nu si-au inregistrat veniturile. De aceea, potrivit noului Cod fiscal, am demarat si vom continua sa demaram controale si inspectii de fond, pentru a reduce tot mai mult cazurile de frauda fiscala, mai ales in cazul celor care, in mod nejustificat, solicita rambursari de TVA", a precizat directorul executiv adjunct al DGFP Bihor.
Ca noutate, potrivit Codului fiscal, cererile de rambursare de TVA, in cazul firmelor din constructii, nu mai pot fi facute de beneficiari (cei care sunt inregistrati ca platitori de TVA), ci de societatile constructoare. Mai precis, constructorii platesc materialele de constructii cu TVA inclus, iar dupa terminarea lucrarii si vanzarea catre beneficiar, acesta din urma nu mai plateste constructorului TVA. Cel care solicita rambursarea este firma constructoare. "Prin aceasta masura vom avea un control mai bun al rambursarilor de TVA. Firmele din constructii trebuie sa stie ca, pe cei care nu i-am verificat general in ultimii trei ani, ii vom controla asa cum trebuie, adica le vom face inspectie generala", a conchis Emil Guias.