Actionarul majoritar al firmelor Textila Ardeleana Satu Mare si Filatura de Bumbac din Carei, Arnold Neisse, este cercetat penal fiind acuzat ca a prejudiciat firma satmareana cu 75 miliarde de lei, iar bugetul de stat cu alte 30 miliarde de lei. Totodata, Neisse este acuzat si ca ar fi transferat ilegal actiunile detinute la Filatura de Bumbac din Carei pe numele unei firme off-shore din Insulele Caiman. Toate cele trei societati din Romania la care germanul detine pachetul majoritar de actiuni, Textila Ardeleana, Filatura de Bumbac si Maratex din Baia Mare, sint in pragul falimentului, dupa ce firmele lui Arnold Neisse din Germania si Ungaria au fost declarate falimentare. Inchiderea celor doua firme din Satu Mare si Carei ar insemna trecerea in somaj a aproape 1.000 de angajati.

Neisse - faliment pe linie

Arnold Neisse a cumparat, in 1998, 48,5% din actiunile Textila Ardeleana de la fostul FPS, iar ulterior de pe piata de capital a mai achizitionat un pachet de 7% din actiuni, ajungind la 55,6%. Prin contractul cu FPS-ul s-a angajat sa faca investitii de doua milioane de dolari in decurs de sase ani. Cum germanul nu a respectat prevederile contractului de privatizare, in martie 2004 Neisse a pierdut un pachet de 40% din actiuni, care au revenit in proprietatea statului, ramanind doar cu 15% din actiuni. Problemele germanului nu s-au oprit aici. In Germania, firmele lui Neisse au fost declarate falimentare, fapt ce a afectat si Textila Ardeleana, care avea de incasat de la acestea peste doua milioane de euro. Scos pe usa din dos de la Textila, Arnold Neisse a facut o mutare surprinzatoare. Prin intermediul a trei cetateni germani, a cumparat de la SIF Moldova 39,5% din actiunile Textila pentru 25 miliarde de lei, recapatind astfel controlul firmei. Revenirea lui Neisse in prim-plan avea sa indeparteze de Textila o alta firma germana, Dauu&Cie AG, care facuse primii pasi pentru preluarea societatii si care ar fi insemnat salvarea producatorului de textile satmarean. Mai mult de 80% din utilajele de la Textila Ardeleana sint gajate in favoarea Dauu&Cie AG, care a cumparat de la BCR o creanta de 1,4 milioane de euro si negocia si cu ceilalti creditori esalonarea tuturor restantelor. Cu firme falimentare in Germania si Ungaria, Arnold Neisse si-a pierdut credibilitatea, fapt ce se resfringe si asupra firmelor din Romania la care este actionar. Cu datorii de milioane de euro, Textila Ardeleana este in pragul falimentului, iar Neisse a blocat pina acum toate incercarile conducerii firmei de a salva ce se mai poate salva. Textila Ardeleana are datorii de 14 miliarde de lei catre Directia Vamala Oradea, 16 miliarde de lei catre bugetul statului si peste 1,4 milioane de euro catre Dauu&Cie AG. Consiliul de Administratie a propus declansarea procedurii de reorganizare judiciara, ce ar pune firma la adapost in fata creditorilor. Cu sprijinul celor trei asociati germani impreuna cu care detine pachetul majoritar de actiuni, Arnold Neisse a respins propunerea conducerii executive, fiind mai interesat sa-si impuna propriii oameni in Consiliul de Administratie. In urma unui control efectuat in aceasta toamna la Textila Ardeleana, Garda Financiara Satu Mare a descoperit ca Arnold Neisse a prejudiciat firma cu 75 miliarde de lei si bugetul de stat cu alte 30 miliarde de lei. Neisse este cercetat acum pentru delapidare, dosarul fiind inca pe rol.

sir de ilegalitati la Filatura din Carei

Greutatile financiare ale Filaturii de bumbac din Carei dureaza de aproape un an de zile. In opinia angajatilor care nu mai au de lucru din septembrie, singurul vinovat de situatia financiara dezastruoasa a societatii este actionarul majoritar de cetatenie germana, Arnold Neisse. Prin intermediul personalului de conducere numit de acesta, Filatura a fost impinsa in pragul falimentului. Din cauza neplatii facturilor, in urma cu doua saptamini fabrica a fost debransata de la reteaua electrica si de la cea de telefonie fixa. De asemenea, nu sint achitate contributiile pentru angajati la diversele bugete ale statului, chiar daca le-au fost prelevate pe statul de plata.

Numai ca manevrele dubioase ale lui Arnold Niesse au lovit si in interesele celorlalti actionari mai mici ai Filaturii, transformata in urma cu doi ani in societate inchisa. Actiunile acesteia pot fi vindute doar celorlalti actionari, in virtutea dreptului de preemptiune. In pofida acestui fapt, Arnold Niesse si-a transferat pachetul de actiuni unei firme offshore din Insulele Caiman, cunoscut paradis fiscal. Transferul de actiuni catre societatea International Textil Finance a avut loc in mod ilegal deoarece nu au fost instiintati si ceilalti actionari. Pentru aceasta fapta, cetateanului german i s-a intocmit un dosar penal despre a carui soarta nu mai stie nimeni nimic. Manfred Engelmann, fost membru al Consiliului de administratie si consultant la privatizarea intreprinderii, ne-a semnalat prin intermediul unui fax remis redactiei si alte ilegalitati comise de catre Arnold Niesse. Cetateanul german Manfred Engelmann, ce detine 5% din actiunile Filaturii, declara ca societatea functioneaza ilegal deoarece A. Niesse "n-a tinut de cuviinta sa convoace AGA pentru anul 2003, conform legislatiei romanestiā€. Acesta mai afirma ca si la AGA anterioara actionarilor le-a fost interzis accesul in Filatura, reusind sa patrunda in unitatea ai carei actionari sint doar cu ajutorul politiei. Ca dovada a acestui abuz exista un proces verbal intocmit de catre purtatorii de uniforma. De asemenea, actionarii mai reclama ca de luni de zile nu s-a convocat vreo reuniune a Consiliului de Administratie si ca la Filatura nu se mai gasesc actele firmei in original, acestea fiind insusite de catre actionarul majoritar. Manfred Engelmann solicita sprijinul autoritatilor in aces caz, mai ales ca plingerile si contestatiile inaintate pina in prezent Tribunalului, Parchetului si Registrului Comertului au ramas fara nici un efect.