Situatia agriculturii in acest moment, precum si evolutia acesteia dupa integrarea in Uniunea Europeana naste un schimb de replici intre fostul si actualul ministru al Agriculturii, Ilie Sarbu si Gheorghe Flutur.
Ilie Sarbu il acuza intr-un comunicat de presa, preluat de NewsIn, pe Gheorghe Flutur ca agricultura romaneasca va intra intr-un faliment total dupa integrarea in Uniunea Europeana. In replica, intr-un comunicat de presa, Gheorghe Flutur il acuza pe Sarbu de necunoasterea notiunilor tehnice cu care acesta lucreaza.
Fostul ministru al Agriculturii il atentioneaza pe actualul ministru ca dupa aderare producatorii agricoli nu vor putea beneficia de banii de la Uniunea Europeana decat daca respecta normele impuse de aceasta. Ca urmare, exista riscul ca fara o activitate concreta a Ministerului Agriculturii producatorii sa ajunga la faliment total.
Ilie Sarbu mai sustine ca tara noastra nu are informatiile cadastrale si harti digitale la scara mare, necesare identificarii parcelelor agricole, dupa care vor fi acordate platile dupa integrarea in UE. El mai acuza faptul ca lista bunelor practici agricole nu a fost definita, iar dimensiunea suprafetelor improprii desfasurarii activitatilor agricole nu a fost identificata.
Flutur contraataca aducand ca argument faptul ca bunele conditii agricole si de mediu au fost aprobate printr-un ordin al Ministerului Agriculturii si vor fi impuse agricultorilor dupa integrarea in UE, ei fiind informati in legatura cu aceste conditii. De asemenea, Ministerul Agriculturii a mai decis ca, pe langa platile directe acordate agricultorilor, acestia sa mai beneficieze si de platile nationale complementare directe.
Ministrul Flutur sustine ca Romania va acorda din 2007 plati compensatorii pentru fermierii care-si desfasoara activitatile agricole in zone cu handicap natural. In ceea ce priveste informatiile cadastrale ale terenurilor agricole, Flutur arata ca in 2005 si 2006 s-au realizat ortofotoplanuri pentru acoperirea intregului teritoriu al Romaniei, 50% fiind digitizate pana la 22 august 2006. (S.N.)