Garantarea integrala a depozitelor ar putea sa previna plecarea unor fonduri importante din depozitele bancare, la fel cum tari care au luat aceasta masura au atras resurse din statele limitrofe, a declarat, marti, Nicolae Danila, fostul pretedinte al BCR. "Sunt tari care au lansat proiecte de garantare in totalitate si foarte multe resurse s-au miscat deja din statele limitrofe. (...) Din totalul depozitelor populatiei, cam 0,8% detin mai mult de 40% din valoarea depozitelor. Trebuie sa le dam atentie, altfel vor zbura", a spus Danila.
Guvernul a aprobat in octombrie o ordonanta de urgenta prin care plafonul de garantare a depozitelor constituite de populatie la banci a fost majorat de la 20.000 euro la 50.000 de euro incepand din 15 octombrie, pentru minimum un an.
Danila a aratat ca in situatia de criza actuala, resursa locala este foarte importanta si bancile se concentreaza tot mai mult pe atragerea economiilor interne, chiar daca acestea sunt limitate.
"Trebuie spus ca aproape la toate bancile locale resursele in euro sunt tinute acum la bancile din strainatate, adica la bancile-mama", a mai spus fostul presedinte BCR.
El crede ca in perioada urmatoare BNR, impreuna cu guvernul, va trebui sa asigure functionarea adecvata a pietei interbancare si creditarea economiei reale.
In opinia fostului pretedinte BCR, deficitul de cont curent va fi greu de finantat in perioada urmatoare, chiar daca va inregistra o ajustare semnificativa si se va plasa cu mult sub 14% din PIB, cat este in prezent.
Pe de alta parte, Danila se asteapta de la noul guvern la un plan anticriza, care sa se adreseze, pe langa stimularea investitiilor in infrastructura, sustinerii IMM-urilor si sectorului agricol, care vor reprezenta motoarele de revenire ale economiei romanesti.