Eugen Davidoiu, ex-director general al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, si alte doua persoane din fosta conducere a SNLO sunt anchetati de politie in dosarul "BEST Recuperare Creante".


Serviciul de Investigare a Fraudelor, din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Gorj, il cerceteaza pentru abuz in serviciu contra intereselor publice pe Eugen Davidoiu, fostul director al Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO). Impreuna cu el mai sunt anchetati pentru aceeasi infractiune Micu Stana Panisoara, fostul director financiar-contabil, si Diana Dumitrascu, sefa Departamentului Juridic al SNLO, in perioada in care Societatea Nationala a Lignitului Oltenia a cesionat catre un SRL de apartament, din Bucuresti, toate creantele unitatii. In schimbul unor onorarii uriase, SC BEST Recuperare Creante, cu sediul intr-un apartament in care patronii firmei nu au calcat niciodata, a fost angajata sa recupereze, in numele SNLO, creante in valoare de 128 de milioane de lei. Contractele de cesiune de creanta au fost incheiate la sfarsitul lunii octombrie 2008 pentru societatile de termoficare din Arad, Brasov si Oradea, precum si pentru recuperarea datoriilor de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare Drobeta Turnu Severin.

Solicita in continuare documente

Imediat ce au intrat in posesia creantelor Societatii Nationale a Lignitului Oltenia, patronii SC BEST Recuperare Creante SRL au trimis notificari la cei patru datornici, in care si-au trecut onorarii fabuloase, care, in anumite cazuri, egalau cuantumul datoriei fara penalitati. Intermediarul intre producatorul de carbune din Oltenia si debitorii sai avea mana libera, conform contractelor incheiate, sa isi stabileasca singur cheltuielile generate de recuperarea debitelor. Mai mult decat atat, de cand a fost incheiat contractul, BEST a adus in contul SNLO numai cateva milioane de lei. "Dosarul este in lucru la Servicul de Investigare a Fraudelor si sunt vizate trei persoane, fostul director general Eugen Davidoiu, directorul economic si juristul, cei care au semnat contractele de cesiune de creante. Au fost audiate mai multe persoane si din cadrul Societatii Lignitului si au mai fost solicitate recent documente, in vederea stabilirii prejudiciului", a precizat Ionut Daniel Tica, purtatorul de cuvant al Inspectoratului de Politie al Judetului Gorj.

Ancheta si la Arad

In acelasi timp, datornicii SNLO nu numai ca au inceput sa scoata din buzunarul statului milioane de lei pentru a plati comisioane unui SRL, ci le-au mai fost blocate si conturile de catre SC BEST Recuperare Creante. In incercarea de a scapa de plata onorariilor extrem de mari catre firma de apartament, SC CET Arad SA a ocolit intermediarul si a virat direct in conturile SNLO suma de 16 milioane de lei, din totatul de 19 milioane, cat era datoria. Restul de trei milioane fusesera platite prin SC BEST, care si-a oprit un onorariu de 1,8 milioane de lei si a virat catre SNLO suma de 1,2 milioane de lei. De asemenea, SC BEST a blocat conturile prestatorului de servicii din Arad, solicitand un comision de sase milioane de lei pentru suma de 16 milioane de lei, pe care CET Arad o virase direct furnizorului sau de carbune, ocolind intermediarul. Astfel, s-a ajuns in situatia paradoxala in care, desi si-a platit datoria, CET Arad sa nu mai poata face nici un pas fara a da peste firma de recuperare. Pornind de la starea de fapt, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Politiei Arad a deschis o ancheta care ii vizeaza pe ex-directorul general al CET Arad, Lucian Barniciu, pe fostul director comercial Adrian Ghilea, precum si pe alti fosti sefi ai termocentralei. Fosta conducere a societatii de termoficare din Arad este cercetata pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu, politistii considerand ca persoanele amintite mai sus au semnat un contract defavorabil unitatii, in momentul in care si-au dat acordul ca SNLO sa-si recupereze creantele printr-un intermediar.

Contract "beton" pentru BEST

SC BEST Recuperare Creante SRL, in prezent cu sediul in localitatea Alexandria, se afla intr-o pozitie privilegiata in afacerea privind cesionarea creantelor Societatii Nationale a Lignitului Oltenia. In contracte nu a fost specificat nici un termen-limita de recuperare a creantelor si nici cuantumul maxim al onorariilor, ci doar faptul ca, in cazul recuperarii unei parti din datorie, intai va fi achitat debitul catre SNLO, iar comisionul va fi oprit ulterior. Contractul nu poate fi desfiintat unilateral, iar orice modificare adusa acestuia poate fi realizata numai cu acordul scris al partilor. Juristii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia incearca de mai multe luni sa gaseasca o "veriga slaba" in contractul de trei pagini incheiat cu SC BEST Recuperare Creante SRL, insa fara succes.