Fostii proprietari ai imobilelor nationalizate de comunisti vor primi prin intermediul Fondului Proprietatea actiuni la aproximativ 100 de societati comerciale unele mai rentabile, altele aproape “pe butuci“. Acestia vor deveni vrand-nevrand mici actionari la aeroporturi, porturi, banci, societati din sectorul energetic, hoteluri, dar si la societati mici cu slabe sanse de supravietuire.
Potrivit proiectului de lege privind regimul stabilirii si platii despagubirilor aferente imobilelor preluate in mod abuziv de stat in timpul regimului comunist, Fondul Proprietatea va fi constituit din actiuni la circa 100 de companii, ca de exemplu BCR, CEC, Petrom, Electrica, Distrigaz, RomTelecom, CFR si Tarom, precum si din datoriile de recuperat ale Romaniei de la 14 state. Trebuie spus ca vor primi actiuni la Fondul Proprietatea doar acei fosti proprietari pentru care nu se pot face retrocedari in natura. Fondul va fi infiintat prin hotarare de Guvern in termen de 180 de zile de la intrarea in vigoare a legii si va functiona sub forma unei societati de investitii, detinuta initial in intregime de statul roman, in calitate de actionar unic, pana la transmiterea actiunilor din proprietatea statului catre persoanele fizice despagubite.
Fondul Proprietatea va fi constituit ca un organism de plasament colectiv in valori mobiliare, al carui capital social initial va fi format din actiunile detinute de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului si Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei la diverse societati comerciale, din creantele statului roman in strainatate, precum si din alte tipuri de active care vor fi stabilite prin hotararea de infiintare a Fondului. In termen de cel mult 30 de zile de la constituire, Fondul Proprietatea va fi listat pe Bursa de Valori Bucuresti, astfel incat titularii actiunilor sa le poata vinde in orice moment.

Societati si mai bune si mai rele

Dintre societatile ale caror actiuni vor alimenta Fondul Proprietatea fac parte societati ca Transelectrica, Romgaz si Transgaz (cu cate 15% din actiuni), ca Petrom, Oil Terminal si Conpet (cu 10% din actiuni) si ca Distrigaz Sud, Distrigaz Nord, Electrica Moldova, Electrica Oltenia, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Sud, Electrica Transilvania Sud, Electrica Banat, Electrica Transilvania Nord (cu cate 12% din actiuni) si Posta Romana (cu 25%). Daca o mare parte dintre aceste actiuni pot fi considerate ca niste veritabile investitii, in Fondul Proprietatea sunt incluse si actiuni la societati care au probleme financiare destul de grave, cum ar fi Tricodava Bucuresti (cu 30,6% din actiuni) sau Turdapan Turda (cu 39,9% din actiuni).

Actionari si la creantele Romaniei

In Fondul Proprietatea vor fi incluse toate creantele detinute de statul roman la combinatul Krivoirog din Ucraina, precum si creantele externe ale statului in relatia cu Sudan, Siria, Mozambic, Libia, Republica Guineea, Republica Centrafricana, Congo, Nigeria, Republica Democrata Coreeana, Cuba si Republica Mongolia.
Desi valoroase pe hartie, aceste creante pot sa nu mai fie recuperate niciodata, ceea ce va reprezenta un “minus“ in cadrul Fondului Proprietatea.