Ford Motor Company intentioneaza sa declanseze o procedura de scoatere a micilor actionari din firma. Compania vrea sa puna in practica un plan prin care detinatorii de participatii la Automobile Craiova sa fie obligati sa-si vanda actiunile catre Ford la pretul pe care il vrea societatea. Pe piata mai sunt aproape 3% din actiunile ACSA.

Dupa incheierea ofertei publice de cumparare a actiunilor Automobile Craiova, Ford Motor Company reanalizeaza situatia si se gandeste ce pasi sa urmeze de acum inainte pentru a cumpara si restul cotatiilor ramase pe piata. Ford lansase o oferta publica pe 22 iulie, pentru actiunile minoritarilor, oferta care a expirat pe 11 august. Dar compania a cumparat sub asteptari: numai 0,34% din actiunile de pe piata. Ford a confirmat faptul ca detine, dupa derularea ofertei publice, putin peste 97% din actiunile ACSA, ceea ce inseamna ca au ramas pe piata pana in 3% din cotatii. Cateva mii de mici actionari, majoritatea cuponari, sunt in aceasta situatie. Pretul platit de Ford a fost de 17,65 lei pe o actiune, dar a fost cumparat un numar mic de actiuni pe perioada celor doua saptamani, cat a fost valabila oferta publica de cumparare. "Era de asteptat sa fie un esec. Acest procent ramas de 3% din actiunile ACSA este detinut de 'cuponari'’. Multi dintre ei sunt batrani si nu au aflat de oferta. Altii au decedat, iar mostenitorii nu au facut succesiunea. Cu greu se mai pot cumpara astfel de actiuni de la minoritari. Pentru alti actionari, pretul oferit nu era cel asteptat", a spus George Ciobanu, directorul Invest Trust, societate de servicii de investitii financiare. Brokerul spune ca intentia oricarui mare actionar este aceea "de a scapa de minoritari. In felul acesta, compania mare isi poate pune in aplicare planurile si evita eventuale procese pe care le-ar putea avea cu micii actionari care cer te miri ce". Surse din fabrica au confirmat faptul ca Ford intentioneaza sa-si puna planurile in aplicare fara a fi "incurcata" de micii actionari. Cumpararea actiunilor minoritarilor se pregateste in vederea delistarii de la Bursa a Automobile Craiova, conform contractului de privatizare a ACSA.

Legea prevede "cumpararea obligatorie"

Reprezentantii Ford Roma-nia au precizat, pentru GdS, ca ar putea trece la cumpararea obligatorie a actiunilor minoritarilor, la un pret stabilit de companie. "In prezent, Ford reanalizeaza situatia, urmand sa decidem asupra pasilor pe care ii vom intreprinde, unul dintre acestia fiind cumpararea obligatorie. Momentan, Ford Motor Company detine la Automobile Craiova putin peste 97% din actiuni", a spus Nadia Crisan, reprezentanta Ford. In Legea nr. 297/2004 privind piata de capital se precizeaza, la Capitolul VII "Retragerea actionarilor dintr-o societate comerciala", la articolul 206, ca, daca o companie detine peste 95% din capitalul social al altei firme, atunci "ofertantul are dreptul sa solicite actionarilor care nu au subscris in cadrul ofertei publice sa-i vanda respectivele actiuni, la un pret echitabil". Brokerii spun ca aceasta este o posibilitate legala prin care o companie sa scoata in afara micii actionari, iar obligatia de a vinde este prevazuta in Regulamentul nr. 1/2006 al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). "Exista o procedura care are rol sa elimine din companie micii actionari. Se numeste 'squeeze-out'. Se face o evaluare a actiunilor si rezulta un pret pe actiune, care este oferit actionarilor. Cine vinde, bine! Cine nu vinde... nu mai are unde sa mai vanda si ramane cu actiunile. Dar dupa delistare, ele nu mai sunt valabile. Practic, prin aceasta procedura, te obliga sa iesi din societate", a precizat George Ciobanu, directorul Invest Trust Craiova. Regulamentul CNVM invocat precizeaza, la art. 74, aliniatul (8) ca "actionarii existenti sunt obligati sa vanda actiunile detinute catre actionarul care isi exercita dreptul precizat la art. 206 din Legea nr. 297/2004 si pot comunica intermediarului modalitatea aleasa pentru realizarea platii actiunilor ce le detin". De asemenea, potrivit celor doua acte normative (Legea nr. 297/2004 si Regulamentul CNVM nr. 1/2006) si micii actionari au dreptul sa ceara actionarului majoritar sa le cumpere actiunile, dar trebuie sa faca acest lucru intr-un interval de maximum trei luni de la data lansarii ofertei publice de cumparare. Regulamentul CNVM mai spune ca, "in cazul unei oferte publice de preluare obligatorii, pretul oferit se considera a fi un pret echitabil".
Cine nu vinde ramane doar cu creante la Ford

In urma delistarii ACSA de la Bursa de Valori Bucuresti, micii actionari care nu au apucat sa-si vanda actiunile nici in cadrul ofertei publice, nici prin eventuala operatiune de "squeeze-out" (de scoatere a actionarilor minoritari din firma) pe care o pregateste Ford raman cu o creanta catre Ford. Surse din companie sustin ca micii actionari vor putea sa ceara firmei, pe o perioada de trei ani, sa le restituie contravaloarea actiunilor, calculata la pretul pe actiune oferit de Ford in cadrul ofertei publice de cumparare, inmultit cu numarul de actiuni detinut de fiecare "minoritar". Dupa delistarea de la Bursa, micii actionari isi pierd calitatea de detinator de participatii la ACSA, si raman cu creante de recuperat de la Ford.