Desi a vandut pachetul de actiuni detinut la Ford, SIF Oltenia continua procesul intentat companiei producatoare de autoturisme, in intentia de a ajunge la statul roman. Instanta le-a cerut partilor sa se impace pe cale amiabila, dar Ford lasa sa se inteleaga ca nu are nimic de impartit cu Dinel.

SIF Oltenia continua procesul intentat companiei Ford, desi nu mai detine decat un numar infim de 22 de actiuni la fabrica din Craiova. In calitate de actionar minoritar, in urma cu doua luni - cand avea 22% din actiunile Automobile Craiova -, SIF solicitase instantei anularea majorarii de capital la fabrica din Craiova, in suma de 250 de milioane de euro si realizata de Ford Capital B.V. din Olanda. Acum, cu numai 22 de actiuni, presedintele SIF Oltenia, Dinel Staicu, vrea sa sicaneze compania Ford doar pentru a ajunge la statul roman, reprezentat prin Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS). Staicu solicita 22% din noua companie de stat care se va forma in curand si va detine activele pe care Ford nu le-a dorit la privatizare. Este vorba despre zeci de hectare de teren care raman statului roman, prin infiintarea unei companii imobiliare care rezulta din procesul de divizare care va avea loc la Ford, conform contractului de privatizare. Desi procesul a inceput de aproape doua luni, iar intre timp SIF Oltenia a ramas numai cu 22 de actiuni, Dinel Staicu vrea cu orice pret o bucatica din terenurile statului roman. "Legea nu spune sa ai un procent din actiuni sau doar o actiune ca sa fii tratat ca minoritar. Ford este in acest proces doar pentru opozabilitate. Noi ne judecam cu AVAS si OPSPI. Totusi, daca Ford da gratuit 100% statului actiuni, atunci mie de ce sa nu-mi dea gratuit? Noi mergem pe viciu de procedura atunci cand au facut majorarea de capital", a precizat Dinel Staicu pentru GdS. In luna martie, SIF a primit de la Ford Motor Company aproximativ 18 milioane de euro pentru pachetul minoritar de 22% din actiunile Automobile Craiova.

Nu se impaca pe cale amiabila

Urmatorul termen in procesul care se judeca la Tribunalul Dolj este saptamana viitoare, dar la ultima infatisare, instanta le-a cerut partilor sa gaseasca o solutie pe cale amiabila. "La ultimul termen, instanta ne-a spus sa ne impacam, dar pana acum nu a venit nimeni la mine, nici Ford, nici AVAS, nici OPSPI", se plange Dinel Staicu. Insa, compania Ford lasa sa se inteleaga faptul ca nu are nimic de impartit cu SIF Oltenia. "Noi am ajuns la o solutie pozitiva, amiabila cu SIF Oltenia atunci cand Ford Motor Company a achizitionat pachetul de 22% din actiuni pe care SIF Oltenia il detinea la Automobile Craiova", a declarat, pentru GdS, Nadia Crisan, reprezentanta Ford. Intre timp, AVAS a cerut sa i de decline competenta catre Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), care apartine de Ministerul Economiei, pe motiv ca AVAS nu se mai ocupa de postprivatizarea Automobile Craiova.