Prima masina marca Ford produsa la Craiova va iesi pe poarta fabricii la inceputul toamnei. Anuntul a fost facut vineri de presedintele Ford Romania, Dionisio Campos, in prezenta presedintelui Senatului, Mircea Geoana. Campos nu a dezvaluit cate autovehicule vor fi facute anul acesta, dar a precizat ca, daca nu sunt indeplinite standardele de calitate, productia ar putea fi oprita. Geoana vrea un "plan multianual" adoptat de guvern, de sprijinire a investitiilor Ford.

Presedintele Ford Romania, Dionisio Campos, a anuntat vineri, dupa o intalnire de peste o ora cu presedintele Partidului Social Democrat, Mircea Geoana, ca la inceputul lunii septembrie va fi produs la Craiova primul autovehicul marca Ford. "Ford isi pastreaza angajamentele pentru Craiova. In acest sens, primul vehicul produs in Banie, din gama Transit Connect, va fi gata la inceputul lunii septembrie. Odata cu inceperea productiei vor fi schimbari nu numai la nivelul fabricii, ci si la nivel local. Din acest punct de vedere, am purtat astazi (vineri-n.r.) discutii", a precizat presedintele Ford Romania, referindu-se la discutiile despre infrastructura.

Productia poate fi oprita, pentru imbunatatirea calitatii

Presedintele Ford Romania nu a dezvaluit numarul de autovehicule care vor fi fabricate anul acesta la Craiova, desi surse din piata spun ca ar fi vorba de un numar redus de masini in 2009. Dionisio Campos a mentionat ca lucrul cel mai important este calitatea si ca fabrica ar putea fi oprita pana cand vor fi indeplinite standardele de calitate.
"Nu suntem preocupati de numarul de vehicule care vor fi produse. Noi suntem concentrati pe modernizarea fabricii, pe continuarea investitiilor, pe siguranta. Acesta este un obiectiv ce trebuie indeplinit. Ceea ce va putem spune este ca autoturismele care vor iesi pe poarta fabricii vor indeplini in totalitate standardele Ford. Noi vom opri fabrica oricat va fi nevoie, pana cand aceste standarde de calitate vor fi atinse. Noi suntem lideri in calitate", a spus Dionisio Campos.
Masinile Ford produse la Craiova din toamna - modelul de autoutilitara usoara Transit Connect - vor fi destinate exportului in proportie de 90%, in toata Europa, a anuntat Campos.

Geoana e optimist

Mircea Geoana si-a exprimat optimismul ca, in viitorul apropiat, autoturismele romanesti vor reprezenta 20% din exporturile Romaniei. Inceperea productiei de autoturisme Ford la Craiova este considerata de senatorul de Dolj, Mircea Geoana, o oportunitate pentru dezvoltarea orasului, prin crearea de mii de locuri de munca directe la Ford si in industria pe orizontala. "(...) Sa transformam aceasta sansa pentru municipiul Craiova, atat de greu incercat de inchiderile de fabrici", a spus Geoana, care a dezvaluit ca productia de vehicule in Banie va incepe exact pe 8 septembrie, cand a fost invitat la Craiova alaturi de alte personalitati ale Romaniei.
Presedintele PSD a adaugat ca, dupa 8 septembrie, cand va fi produs in Romania primul autovehicul Ford, trebuie sa existe o decizie la nivelul guvernului, "astfel incat toate nevoile de infrastructura sa fie realizate, si aici vorbim de autostrada, de infrastructura sociala, ceea ce sindicatele ne-au cerut (scoli, spitale, gradinite), pentru ca, atunci cand ai atat de multa forta de munca intr-un loc, te gandesti ca viata muncitorilor si a familiilor lor sa fie buna".
Plan multianual de sprijinire a Ford

Geoana a mai spus ca are intentia de a cere guvernului sa adopte un "plan multianual" de sprijinire a investitiilor de la Ford. "Speranta mea este ca, in jur de 15 septembrie, Guvernul Romaniei sa decida un plan de masuri multianual, care sa insoteasca, de fapt, logica de crestere a companiei Ford aici, la Craiova, si sa asigure continuitatea investitiilor, astfel incat, indiferent de guvernul care va veni in decembrie, sa se asigure continuitate si obligativitatea continuarii acestor investitii", a precizat Geoana, care a adaugat ca acest plan ar putea sa devina realitate chiar si printr-o lege adoptata de Parlamentul Romaniei, la care sa fie atrasa chiar si opozitia, "pentru ca acest proiect sa devina o certitudine". Potrivit lui Geoana, faptul ca, in plina criza mondiala, Ford isi continua planurile de la Craiova asa cum a promis de la inceput este o "nota buna" pentru compania americana, mai ales ca si aceasta a fost zguduita de criza: "Ford va schimba starea economiei romanesti. Este un gest frumos care, poate, va pregati si relansarea economica".
Presedintele PSD a aratat ca investitia Ford de la Craiova este cea mai mare din ultimii ani din Romania.
Promisiuni pentru Parcul Industrial

Geoana a spus vineri la Craiova ca intentioneaza sa faca operational Parcul Industrial din Banie, pentru a veni cat mai multi furnizori Ford care sa-si deschida fabrici aici, in apropiere de producatorul american. Anuntul lui Geoana vine dupa ce Consiliul Judetean Dolj a anuntat ca solicita guvernului sa-i returneze suma de bani pe care i-a luat-o in iarna si cu care s-ar fi cumparat pamant in zona Ghercesti, pentru extinderea Parcului Industrial. Geoana a vorbit despre extinderea Parcului la numai cateva zile dupa ce un potential furnizor de caroserii pentru Ford, Kirchhoff Automotive, a renuntat la investitia de la Craiova, unde urma sa deschida o fabrica si sa angajeze 250 de oameni. Reprezentantii Kirchhoff au declarat pentru Ziarul Financiar ca renunta la investitia de la Craiova, pentru ca nu au primit spatiu in Parcul Industrial.