Compania americana poate sustine in tara noastra investitii mai mari de 675 de milioane de euro, in conditiile in care guvernul roman garanteaza credite de 400 de milioa-ne de euro si nu va percepe taxe pe profitul reinvestit.

Gigantul american Ford va investi in Romania imprumutul in valoare de 400 de milioane de euro pe care divizia din Europa al companiei il va solicita Bancii Europene de Investitii (BEI), dar nu comenteaza intentia statului roman de a conditiona acordarea unei garantii guvernamentale pentru obtinerea acestui credit de reinvestire in tara noastra a profiturilor obtinute de fabrica de la Craiova. Reprezentantii companiei McGuireWoods, firma de comunicare a Ford Romania, evita un punct de vedere in problema delicata a profiturilor. "Nu avem informatii in acest sens", sustine Nadia Crisan, reprezentant Ford Romania. Profiturile Ford au fost o problema delicata pana de curand, dar guvernul roman vine cu o propunere interesanta pentru compania americana si o sa vedem si de ce. La sfarsitul lunii ianuarie, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, dupa o intalnire cu premierul Emil Boc, facea o dezvaluire. "Premierul Emil Boc ne-a spus ca toate ajutoarele care vor fi acordate industriei auto vor fi conditionate de reinvestirea profitului realizat de companiile de profil si a dividendelor obtinute in Romania", spunea Hossu, citat de agentia NewsIn. În urma cu cateva zile, Senatul Romaniei a aprobat acordarea unui ajutor de stat regional pentru Ford in valoare de 143 de milioane de euro pentru perioada 2008 - 2012.
Problema rezolvata

Autoritatile romane si oficialii Ford lucreaza acum la alt proiect: cel prin care guvernul va garanta un imprumut de 400 de milioane de euro al Ford la BEI, bani care vor fi investiti la Craiova. Garantia guvernamentala inseamna ca, daca firma americana va intra in colaps, imprumutul va fi returnat de statul roman. Alta masura interesanta a fost anuntata de Emil Boc la inceputul acestei saptamani: statul va scuti de impozitare profitul reinvestit in Romania nu din 2010, cum era programat, ci din trimestrul doi al lui 2009. În aceste conditii, propunerea guvernului Boc catre Ford este de bun-simt. Practic, Romania devine mai profitabila pentru Ford decat un paradis fiscal. La prima vedere, vestea mai proasta era ca profitul va fi scutit de taxare daca va fi reinvestit in Romania.
Numai la prima vedere este o veste proasta, pentru ca, prin programul de investitii, Ford s-a angajat ca va investi in Romania 675 de milioane de euro. Va avea deci de castigat de doua ori: isi va realiza investitiile asumate prin contractul de privatizare si va avea taxare zero la profituri. Cel mai permisiv paradis fiscal nu percepe taxe zero la profituri. În acest fel, o parte din creditul de la BEI poate fi folosit in alte scopuri, asta daca americanii nu vor dori sa investeasca in Romania mai mult decat au promis.
În alta ordine de idei, Ford Capital BV, firma offshore din Olanda subsidiara a gigantului american, a facut deja majorarea de capital la Ford Romania. La cotatiile actuale, aportul la capitalul social este de 245,49 milioane de euro - obtinand 97,5% din capitalul social, restul de 2,43% fiind detinut de Automobile Craiova SA (ACSA).