Ministerul Finantelor a precizat, in exclusivitate pentru GdS, ca Ford a investit la Craiova 98 de milioane de euro
Noul contract al Ford pentru fabrica auto de la Craiova va aparea in luna octombrie, cand va fi semnat actul aditional prin care americanii de la Ford Motor Company au cerut amanarea investitiilor la Craiova. Anuntul a fost facut de Wolfgang Schneider, vicepresedinte al Ford Europa, in cadrul Salonului Auto de la Geneva, precizeaza Mediafax. In luna august a anului trecut, Ford a solicitat reprezentantilor Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sa decaleze cu un an investitiile programate la uzina de la Craiova si prevazute in contractul de privatizare. In acest fel, producatorul auto ar fi trebuit sa fie exonerat de la plata penalitatilor prevazute in contractul de privatizare. Potrivit contractului, Ford Romania trebuie sa ajunga intr-un interval de patru ani de la preluarea efectiva a fabricii la un volum de productie de peste 250.000 de unitati anual, in caz contrar compania americana urmand sa plateasca statului daune de pana la 25% din valoarea achizitiei fostei societati Automobile Craiova.

Investitii totale de un miliard de euro

Wolfgang Schneider a declarat la Geneva ca Ford isi mentine angajamentele privind Romania si, in plus, dupa 2012, vor urma o serie de investitii pe termen lung, care ar putea cumula un miliard de euro, cele mai multe fiind planificate in 2013. Initial, Ford isi propusese sa investeasca la Craiova 650 de milioane de euro. Oficialul Ford a facut aceste anunturi la Geneva, unde Ford a prezentat noul model B-Max, care va fi fabricat in uzina craioveana, incepand cu anul viitor.

Oficial, Ford a investit 15% din cat a promis

GdS s-a adresat Ministerului Finantelor Publice pentru a afla ce investitii a facut Ford la uzina din Craiova, dar si ce ajutor a primit de la stat.
"In urma verificarilor efectuate de Ministerul Finantelor Publice in baza prevederilor OUG nr. 109/2008 privind acordarea de ajutor de stat individual avand ca obiect dezvoltarea regionala, s-a constatat la data de 16.04.2010 ca Ford Romania a realizat in perioada 2008-2009 investitii in utilaje si echipamente noi in valoare de 98,22 milioane de euro", au spus reprezentantii Ministerului, aratand ca, de fapt, Ford a investit doar 15% din suma totala promisa. Ministerul Finantelor nu a avansat ce suma a fost platita de statul roman catre Ford sub forma de ajutor de stat si nici valoarea investitiilor pe 2010.