Dupa ce statul roman a anuntat blocarea ajutorului pentru Ford, compania vrea sa arate ca a facut investitii importante in uzina craioveana. Autoritatile locale au fost invitate sa vada noua linie de productie.
La numai cateva zile dupa ce statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, a anuntat ca a blocat momentan ajutorul de stat pentru Ford din cauza investitiilor mici realizate in fabrica auto din Banie, compania a invitat ieri conducerea Primariei Craiova si a Consiliului Judetean Dolj sa vada, la fata locului, cum arata acum fabrica dupa ce s-au montat liniile de productie.
Dupa ce au petrecut mai multe ore in fabrica, presedintele Consiliului Judetean Dolj, Ion Prioteasa, si viceprimarul Craiovei, Teodor Sas, au precizat ca in Banie au fost produse primele doua prototipuri ale noului model Ford B-Max, care va intra in productie de serie anul viitor. Oficialii doljeni au spus ca in fabrica s-au schimbat multe lucruri in ultimul an, in sensul ca "s-a investit in infrastructura, s-a schimbat toata cablaraia. Am vazut hale pline, fata de acum zece luni, cand erau goale. Au fost montati 340 de roboti industriali si am vazut lucruri speciale, cum ar fi locul unde se va fabrica motorul de 1 litru, cu putere de 120 de cai-putere, cu consum minim de combustibil si care va fi montat pe opt tipuri de masini Ford din Spania, SUA, Mexic", a precizat Ion Prioteasa.

Mesajul Ford pentru romani: "Da, putem!"

Ford i-a invitat pe oficialii doljeni sa se laude cu investitiile din uzina si sa dea un mesaj pozitiv statului roman, care a blocat ajutoare de peste 125 de milioane de euro. "Investitiile in fabrica sunt impresionante. Oficial, suma de peste 350 de milioane de euro a fost investita si comunicata in martie guvernului roman. Important este mesajul pe care Ford vrea sa il transmita romanilor: da, se lucreaza la Ford. Da, se lucreaza cu putere. Da, a aparut primul model care se fabrica in intregime la Craiova. Au fost fabricate primele doua exemplare (Ford B-Max - n.r.) si oficialii Ford au spus ca sunt la un nivel al calitatii peste cele fabricate in Germania", a aratat Ion Prioteasa. Surse din cadrul Ford sustin ca, din martie si pana acum, in uzina s-au mai investit 150 de milioane de euro, pe langa cele 350 de milioane de euro anuntate guvernului.

Furnizorii promit 900 de locuri de munca

In acelasi timp, oficialii doljeni, insotiti de staff-ul Ford, au vizitat si cele opt fabrici deschise de furnizorii Ford pe platforma industriala din incinta producatorului auto. Presedintele Consiliului Judetean Dolj a precizat ca cei opt furnizori de componente auto din curtea Ford au realizat o serie de investitii si au in plan sa angajeze peste 900 de persoane. Oficialul doljean a recunoscut ca invitatia celor de la Ford, de a vizita uzina, a fost facuta pentru a arata statului ca s-au facut investitii la Craiova. Viceprimarul Teodor Sas a spus ca oficialii producatorului auto au confirmat ca de la anul incepe atat productia de motoare, cat si de autoturisme in Banie.

Muncitorii, felicitati de sefii Ford

Prioteasa a mai aratat ca, daca la un moment dat, unii oficiali ai Ford s-au plans de calitatea muncitorilor romani, de data aceasta, sefii companiei i-au felicitat pe angajatii craioveni, in special pe cei de la Sectia Montaj, pentru profesionalism. In plus, "am vazut muncitori vorbind engleza si muncitori bine pregatiti. Ei au fost trimisi la specializari in alte tari, au facut si cursuri", a mentionat Prioteasa.

Ce va fi de acum inainte

Oficialii companiei si autoritatile doljene au mai spus ca in viitorul apropiat fabrica de la Craiova va lucra in doua schimburi, iar in prima parte a anului viitor se vor produce 500 de masini pe zi. Noul Ford B-Max va fi produs exclusiv la Craiova, iar furnizorii vor lucra cu stocuri minime de productie. Luna decembrie a acestui an va fi destinata testarii masinilor si motoarelor EcoBoost fabricate la Craiova.