Crestere economica medie de 5,7% pe an, bazata in principal pe majorarea investitiilor, reducerea vitezei de crestere a consumului individual, dar si o diminuare a deficitului de cont curent, acestea sunt estimarile
specialistilor din cadrul Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) pentru primii cinci ani de dupa aderarea Romaniei la UE.
Previziunile lor au la baza fluxurile importante de fonduri europene, cresterea consumului populatiei, dar si transferurile din strainatate. "Estimarile noastre tin cont de doua elemente: mediul de afaceri autohton va ramane stabil, iar cresterea economica a principalilor parteneri comerciali ai Romaniei nu va urma un curs descendent. In aceste conditii, produsul intern brut (PIB) al Romaniei va creste, in medie, cu 5,7%, cu posibilitatea de a inregistra rate peste medie la inceputul perioadei. Din punctul de vedere al ofertei interne, se estimeaza ca ratele de crestere vor fi mai mari in constructii si servicii", se arata in studiul publicat de CNP. Autorii studiului mai arata ca suportul cresterii economice il va reprezenta cererea interna, iar, in cadrul acesteia, cererea pentru investitii. "Rata de crestere a consumului individual va scadea, dupa 2007, la o rata medie anuala de 6,2%, in timp ce consumul colectiv al administratiei publice va creste, in medie, cu 3,3% pe an", se mai spune in studiul citat. De asemenea, potrivit estimarilor CNP, comertul exterior se va dezvolta intr-un ritm superior cresterii PIB, exporturile urmand sa creasca cu 8,2% pe an, in vreme ce importurile vor creste cu 11,1%.
"Ca urmare a investitiilor, se estimeaza intreruperea cresterii ponderii deficitului comercial in PIB, care se va stabiliza la 11% in perioada 2007-2010, scazand pana la 9,6% in 2013. De asemenea, nu se asteapta o deteriorare a balantei contului curent, deficitul nominal urmand sa-si reduca ponderea in PIB cu 0,1 puncte procentuale in fiecare an, ajungand, la finele anului 2010, la 8,9%.