Chiar daca produce cozi interminabile si imbulzeala pentru obtinerea de fonduri nerambursabile, autoritatile responsabile cu firmele mici si mijlocii nu vor sa schimbe regula "primul sosit, primul servit". Din cauza aceluiasi principiu de selectie, cam primitiv s-o recunoastem, fondurile puse la dispozitie pentru aceasta etapa s-au epuizat in numai o zi.
Termenul-limita de depunere a cererilor de finantare este nelimitat, in limita fondurilor disponibile. Unul dintre consilierii Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (ANIMMC), Mariana Spranceana, ne-a declarat ca regula nu poate fi schimbata din cauza ca banii alocati de la bugetul de stat sunt insuficienti pentru acoperirea cererii de fonduri.
Pana acum au fost depuse 3.227 de dosare, iar totalul sumei alocate pentru IMM-uri nu este disponibil decat pentru 1.069 de proiecte. In prima zi de depunere a dosarelor, s-a creat o adevarata isterie in randul depunatorilor, oamenii asteptand ore in sir in fata oficiilor. Agentia a primit in aceeasi zi, la cele opt oficii teritoriale si la sediul central, peste 3.220 de cereri de finantare.
Bugetul total al primelor sase programe operationale este de 29,4 milioane de lei, numarul maximum de beneficiari fiind de circa 1.400. Dintre cele peste 3.220 de cereri, cele mai multe au fost de-puse de intreprinzatori la sediul agentiei din Bucuresti, respectiv 555.
Potrivit reprezentantilor agentiei, in mai, intreprinzatorii vor putea depune noi cereri pentru a primi fonduri nerambursabile de la stat. Totodata, noutatea pro-gramului de finantare pentru IMM-uri o constituie componenta de credit care se va desfasura cu banca clientului. (A.S.)