Dupa cum se stie, dupa aderare, Romania va trebui sa faca fata unei avalanse de bani comunitari. Este vorba de fondurile Structurale si de Coeziune care vor aduce tarii noastre cateva miliarde de euro anual, in masura in care o sa reusim sa realizam proiecte fezabile pentru a putea atrage si utiliza aceste sume. De aceea, inca de pe acum, managerii oricarei firme trebuie sa se gandeasca la proiecte pentru care vor putea cere finantare de la anul.

Ceea ce trebuie spus este faptul ca domeniile si activitatile finantate prin Fonduri Structurale variaza de la investitii in productie pana la servicii sociale. Teoretic, oricine poate gasi un program care sa "i se potriveasca", iar singurele conditii sunt realizarea unor proiecte viabile si detinerea banilor pentru cofinantare. Siteul Euractiv il citeaza pe Razvan Cotovelea, directorul Autoritatii de Management pentru Cadrul de Sprijin Comunitar, din cadrul Ministerului Finantelor Publice (MFP), care explica mecanismul derularii programelor de postaderare in Romania.
In opinia oficialului MFP, orice proiect isi va gasi un program pentru a obtine finantare. Un potential beneficiar trebuie sa identifice de ce are nevoie pentru a-si dezvolta compania, asta inainte sa se lanseze programele. Anul acesta, toti cei care sunt implicati intr-o activitate privata, IMM, trebuie sa-si stabileasca prioritatile de dezvoltare pentru 2007 si, in principal, cea pentru care se va solicita finantare. Cotovelea considera ca vor fi extrem de multe oportunitati pentru toate firmele si toate domeniile. Atat de multe, si totusi va fi imposibil sa se deruleze 3-4 proiecte in paralel. Asta din cauza complexitatii lor si a contributiei private necesare, de minimum 20-30%.
Ca directii de finantare, Cotovelea da exemplu dezvoltarea de afaceri, dezvoltarea IMM-urilor, sprijinul pentru start-up, dezvoltarea tehnicilor de management si marketing. O alta directie va fi investitia in infrastructura de productie. Apoi, se vor finanta dezvoltarea resurselor umane, adica formarea profesionala, pregatirea si reorientarea somerilor, incluziunea sociala. Nu in ultimul rand, vor putea fi finantate protectia mediului, proiectele in turism si dezvoltarea serviciilor. Practic, se vor putea finanta orice tip de afacere, un spital, o farmacie, o ferma, o fabrica, desigur in limita unor reglementari. Spre exemplu, daca un beneficiar doreste sa infiinteze un spital privat, este important statutul sau, for-profit sau non-profit, si trebuie studiat ce prevede legislatia.
Cotovelea atrage atentia asupra faptului ca implementarea acestor fonduri se va face in mod absolut prin contributia sectorului privat. Nici un proiect nu va fi implementat de catre stat, totul se va face pe baza unor licitatii, iar sectorul privat va avea o contributie decisiva, cu toate componentele lui, IMM din productie, furnizori de servicii, furnizori de bunuri si echipamente, ONG-uri, ca furnizoare de servicii si expertiza.

TVA-ul, cheltuiala eligibila pentru finantarile UE

Razvan Cotovelea da si vesti bune in privinta finantarilor cu fonduri europene. Potrivit acestuia, in conformitate cu noul regulament, TVA-ul poate fi considerat cheltuiala eligibila. Aceasta inseamna ca beneficiarul unui fond european poate sa-si acopere cheltuielile cu TVA-ul din finantarea respectiva. Oficialul MFP arata insa ca la nivelul UE lucrurile nu au fost decise inca. Exista discutii in noile state membre daca un beneficiar de fonduri europene poate elibera o factura fara TVA.