Pentru ca bancile nu mai au dobanzile asa de atractive, iar speculatiile la bursa nu sunt la indemana oricui, trebuie cautate metode de a investi banii, care sa raspunda dorintelor noastre. Adica sa aiba dobanzi mai mari ca cele bancare si sa nu prezinte riscuri prea mari. Una dintre variante ar fi depozitarea banilor intr-un fond de investitii. Ce fond? Imediat ne vine in minte defunctul si inselatorul FNI. Dar astazi exista fonduri de investitii care sunt administrate de marile banci.

Portalul Ghiseul Bancar face o analiza a modului de investire in fondurile de investitii care sunt administrate de banci precum BCR, Banca Transilvania sau BRD. Potrivit acelorasi surse, din astfel de fonduri de investitii se pot obtine castiguri anuale de peste 30%, deci de sase ori mai mari in comparatie cu un simplu depozit bancar.
In ceea ce priveste siguranta unor astfel de investitii, ea este data de faptul ca respectivele fonduri sunt administrate de banci puternice, asupra carora nu poate plana vreo suspiciune. Ghiseul Bancar confirma aceasta parere spunand ca este putin probabil ca aceste trei banci sa poata da faliment intr-un an, cat ar dura o investitie minima cu un castig de 30%. Chiar daca se intampla ceva cu aceste fonduri de investitii, conform legii, titlurile din aceste fonduri, adica banii investiti, sunt transferati catre alte societati de investitii, deci nu se pierd. Cu alte cuvinte, singurul risc ramane cel al castigurilor. Pentru ca, spre deosebire de un depozit bancar cu dobanda fixa sau un titlu de stat, unde stii exact cat castigi peste trei luni sau un an, castigul dintr-un fond de investitii este imprevizibil. Dar numai pe perioade scurte de timp. Pe perioade de peste sase luni, in general tendinta este de crestere, subliniaza Ghiseul Bancar, care explica in continuare ca nu poate fi prevazut un castig pentru ca o parte din banii dintr-un fond de investitii sunt plasati in actiuni ale societatilor listate la Bursa. De altfel, de aici vin si castigurile mari.

In ce tipuri de fonduri investim?

Pentru a investi intr-un astfel de fond trebuie stiut faptul ca bancile care administreaza aceste fonduri pot transfera automat banii, fara cheltuieli suplimentare, dupa completarea unei cereri de investitor. Transferul se va face in unitati de fond, in functie de valoarea unei unitati. Singura operatiune platita este un comision pe care-l percepe fondul de investitii si care este de rascumparare, in cazul retragerii banilor din unitatile de fond inainte de termenul minim stabilit.
In privinta fondului de investitii care trebuie ales, in general exista patru categorii, in functie de riscul la care este expus investitorul.
Astfel, exista fondurile de investitii cu risc minim, care investesc cel mult 10% din banii investitorilor in actiuni la Bursa, iar restul in alte instrumente financiare precum depozite sau obligatiuni. In general, aceste fonduri au avut anul trecut randamente (adica profituri) in jur de 10% pe an. Exista fondurile de investitii cu risc mediu, denumite si fonduri diversificate, care investesc cel mult 50% in actiuni, iar restul in certificate de trezorerie sau depozite bancare. Acestea nu au insa o crestere lineara, ca in cazul precedent, ci fluctueaza in functie de cresterile si descresterile de pe Bursa.
De asemenea, exista fondurile cu risc maxim, denumite fonduri de actiuni; sunt cele care investesc banii investitorilor pana la 100% in actiuni. In fine, ultima categorie de fonduri o reprezinta fondurile monetare, care sunt tot fonduri cu risc minim, intrucat peste 90% din bani sunt investiti in depozite bancare si certificate de depozit, dar care au si cel mai mic castig.