Romania si 11 companii din tara vor fi luate in considerare in calculul a doi indici de la Bursa din New York. Acest lucru plaseaza tara noastra intr-o categorie de state cu risc scazut, ceea ce va atrage investitii semnificative din partea fondurilor americane, ne-a declarat analistul financiar Marius Plugaru.
Inventatorii indicilor bursieri, americanii de la Dow Jones, au inclus Romania alaturi de Bulgaria si Islanda in calculul indicilor companiei privind pietele internationale.
Astfel, Romania si Bulgaria sunt incluse in indicele Dow Jones Wilshire Emerging Markets, iar Islanda va fi inclusa in Dow Jones Wilshire Developed Markets, anunta Mediafax. Un alt indice, Dow Jones Wilshire Global Total Market, calculat la nivel regional, respectiv la nivel de tara, cuprinde din 2 ianuarie o serie de 11 companii din Romania, 18 din Bulgaria si 12 din Islanda. Acest indice a ajuns astfel sa cuprinda circa 12.450 de companii din 59 de tari.
Includerea tarii noastre in calculul acestor indici globali este un lucru benefic, apreciaza specialistii pietei de capital. Romania va avea pe langa ratingurile de tara si bancare si unul care sa reprezinte evolutia companiilor listate la Bursa, ne-a explicat Marius Plugaru, directorul companiei de intermedieri financiare Ieba Trust.
Acest lucru va permite ca fondurile de investitii americane sa poata evalua si piata romaneasca pentru a investi aici, fara a avea aceleasi criterii severe, in conditiile in care, odata cu aderarea, si Regulamentul pietei de capital s-a schimbat, a adaugat Plugaru. Anterior, gradul de risc al piatei romanesti era mai ridicat, motiv pentru care aceste fonduri nu puteau sa depaseasca un anumit plafon al sumelor investite, a precizat Plugaru. ßi presedintele Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Septimiu Stoica, ne-a declarat ca includerea tarii nostre in calculul acestor indici este benefica. Aceasta pentru ca "piata devine mai vizibila, iar Romania capata mai multa incredere din partea investitorilor". In plus, "investitorii de portofoliu pot avea instrumente pentru administrarea riscului pozitiv", a adaugat Stoica.

Putina marfa de calitate

Directorul Ieba Trust a subliniat insa ca in Romania se gaseste putina marfa care indeplineste toate criteriile investitorilor. Spre exemplu, "compania Transelectrica este atractiva, dar este putin lichida", considera Plugaru. O alta companie, "Petrom, una dintre cele mai mari din domeniu in regiune si care ar fi atras multi investitor, tranzactioneaza pe Bursa un pachet de doar 6% din actiuni", a mai spus Marius Plugaru.
Acesta arata ca includerea Romanei in calculul acestor indici este importanta, intrucat tara noastra nu figura pe harta marilor investitori si nu exista la nivel de statistici in nicio centralizare profesionala. Dow Jones Indexes este unul dintre principalii furnizori de indici la nivel mondial, iar Wilshire Associates este unul dintre liderii pietei de tehnologie, consultanta si management in domeniul investitiilor.
Fondatorii fabricii de indexuri bursieri au pornit afacerea din 1882, Dow Jones fiind sinonim cu "acuratete, integritate si incredere".