Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) a lansat, pe 1 august, un program prin care companiile interesate sa investeasca in eficienta energetica pot solicita finantare nerambursabila din fonduri europene si de la bugetul de stat. Valoarea fondurilor este de peste un miliard de lei.
De vineri, 1 august, se pot depune proiecte al caror scop este reducerea pierderilor de energie in retelele de distributie, finantarea din fonduri publice acordata pentru un proiect fiind de maximum 50 de milioane de lei, in limita fondurilor alocate fiecarui domeniu potrivit alocarii financiare, cu exceptia proiectelor vizand domeniul petrolului. Tot de la 1 august, se pot depune si proiecte pentru sprijinirea investitiilor pentru interconectarea retelelor nationale de transport al electricitatii si gazelor cu retelele europene. Finantarea din fonduri publice pentru un proiect este de maximum 84 de milioane de lei. In perioada 11 august-30 septembrie se pot accesa fonduri UE de catre companiile care vor sa investeasca pentru reducerea consumurilor de energie in fabrici industriale. Suma totala se ridica la 173 de milioane de lei, iar finantarea din fonduri publice nu poate depasi 35,5 milioane de lei. De asemenea, mai sunt disponibile fonduri UE de 193 de milioane de lei, pentru extinderea si modernizarea retelelor de transport si de distributie a energiei electrice, gazelor si pentru transportul petrolului. Din total, 90 de milioane de lei sunt destinati proiectelor care vizeaza modernizarea si extinderea retelelor de transport al energiei electrice, 90 de milioane de lei pentru modernizarea si extinderea retelelor de transport al gazelor, iar alte 13 milioane de lei - pentru proiectele de modernizare si extindere a retelelor de transport al petrolului. De asemenea, alte fonduri UE sunt destinate investitiilor in instalatii de desulfurare pentru unitati de ardere, suma disponibila fiind de 255 de milioane de lei. Termenul de depunere a cererilor de finantare este 11 august.
MEF a anuntat ca exista fonduri de 275 de milioane de lei si pentru modernizarea si constructia de noi capacitati de producere a energiei electrice si termice din surse, resurse regenerabile (biomasa, microhidrocentrale, solar, eolian, biocombustibil, geotermal). Pentru un proiect, finantarea din fonduri publice este de maximum 71 de milioane de lei. Aceste fonduri pot fi solicitate de autoritatile locale, asociatiile pentru dezvoltare intercomunitara, IMM-uri ori companii mijlocii si mari, perioada de depunere a cererilor de finantare urmand sa inceapa la 11 august si sa dureze pana pe 30 septembrie, cererile de finantare trebuind trimise la sediul MEF.