Intreprinzatorii mici si mijlocii din Galati au sansa de a obtine bani europeni nerambursabili. Ieri, Oficiul Teritorial al AŽntreprinderilor Mici si Mijlocii (OTIMM) a lansat ghidurile pentru investitii si consultanta - principalele instrumente ale intreprinzatorilor pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile.

"Oamenii de afaceri galateni vor avea de ales din trei programe, in urma carora pot obtine sume europene nerambursabile de pana la 1.500.000 de euro sau sprijin pentru consultanta acordata intreprinderilor mici si mijlocii", a declarat Bogdan Costin, directorul OTIMM Galati.

Este vorba despre un prim program unde finantarea maxima obtinuta este de pana la 250.000 de euro, respectiv "Programul Operational Sectorial - Cresterea Competitivitatii Economice 2007-2013, Axa prioritara 1". Oamenii de afaceri care isi doresc sume mai mari pot opta pentru segmentul programului care permite finantari cuprinse intre 250.001-1.500.000 de euro. Totodata, intreprinzatorii pot opta si pentru un sprijin pentru consultanta.

Activitati si domenii eligibile

Pentru a putea primi bani de la Uniunea Europeana, intreprinzatorii mici si mijlocii trebuie sa isi desfasoare activitatea intr-unul dintre domeniile eligibile. Este vorba despre industria extractiva, industria prelucratoare, distributia apei, salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare si constructii.

"La fiecare dintre aceste domenii exista si o serie de exceptii, in functie de codul CAEN al firmelor, iar pentru a le afla va puteti adresa consilierilor nostri sau sa consultati ghidurile programelor", a explicat directorul Bogdan Costin.

In ceea ce priveste activitatile eligibile, cei interesati trebuie sa aiba in vedere crearea unei unitati de productie, extinderea unei unitati existente pentru cresterea capacitatii de productie, diversificarea productiei unei unitati existente prin lansarea de noi produse sau servicii, modernizarea intreprinderii, inclusiv schimbari in procesul de productie al unei unitati existente, achizitionarea de bunuri intangibile, cum ar fi software, brevete, licente, know-how sau solutii tehnice nebrevetate, consultanta specifica si instruire specializata strict legata de activitatile de investitii specificate mai sus.

Valoarea maxima a finantarii ajunge la 920.000 de lei in cazul investitiilor mici pentru IMM-uri si la 5.560.000 de lei in cazul investitiilor mari. "Daca vrei un cadou de la Uniunea Europeana, trebuie sa dai din condei", a explicat Bogdan Costin. Astfel, cererile de finantare se pot depune incepand cu 26.05.2008 pentru cei care vor solicita investitii mici si cu 5.05.2008 pentru cei care vor investitii mari. In ultima situatie, data limita este 1.08.2008.