Procesul de evaluare a activelor Fondului Proprietatea, anterior listarii pe piata de capital, va dura intre trei si cinci luni, urmand sa cuprinda 30-40 de companii mari, dar nu si pe cele unde participatiile detinute sunt mici, a declarat ieri presedintele Consiliului de Supravaghere al Fondului, Alexandru Paunescu, la o dezbatere organizata de Bursa de Valori Bucuresti.
In aceste conditii, Paunescu spune ca actiunile vor putea fi listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in termen de zece luni, pana la un an. La randul sau, Bogdan Chetreanu, comisar la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), a apreciat ca listarea Fondului Proprietatea la Bursa este posibila in 9-12 luni de la momentul aprobarii ordonantei care modifica legislatia privind Fondul.
Potrivit lui Chetreanu, "ordonanta privind Fondul Proprietatea (n.red. - luata in discutie ieri de catre Guvern) include anumite derogari de la legea privind piata de capital. E foarte greu sa incadram Fondul Proprietatea in legislatia existenta". Printre modificarile aduse de ordonanta figureaza si renuntarea de catre Fondul Proprietatea la pachetele de actiuni detinute la 50 de firme incluse initial in portofoliu si majorarea semnificativ a participatiilor la societati mari, in special din domeniul energetic, printre care Petrom sau companiile de productie si distributie a electricitatii. Astfel, Fondul va primi un pachet suplimentar de 10,22% din capitalul Petrom, cea mai mare societate romaneasca, astfel ca participatia la compania petroliera va creste la 20,22%. (D.E.)