Fondul Proprietatea nu va putea fi listat la Bursa in primul semestru al anului 2006, asa cum au promis autoritatile, deoarece o parte a firmelor ale caror actiuni vor fi alocate fondului nu sunt, la randul lor, listate, este de parere presedintele Comisiei de buget-finante a Senatului, Varujan Vosganian (foto). Potrivit unor statistici, dintre cele peste 200.000 de cereri de retrocedare aproximativ o jumatate vor putea fi rezolvate doar sub forma unor despagubiri cu actiuni la Fondul Proprietatea.
De fapt, Comisia de buget- finante din Senat recomanda amanarea listarii la Bursa a Fondului Proprietatea. Dupa consultari cu directorul Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, cu ministrul pentru relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, si nu in ultimul rand cu membrii Comisiei Nationale pentru Valori Mobiliare in urma carora s-au sesizat mai multe piedici in buna functionare a Fondului, s-a ajuns la concluzia ca listarea la Bursa este, deocamdata, inoportuna.
"Fondul Proprietatea nu va putea sa le ofere in clipa de fata posibililor cumparatori suficienta transparenta", a afirmat Vosganian.
El a precizat ca membrii comisiei vor propune Ministerului Finantelor modificarea unor prevederi legislative referitoare la Fondul Proprietatea, cum ar fi schimbarea termenului de listare, stabilirea unui numar minim de actiuni pentru listare, modalitati de a preschimba aceste titluri in bani in perioada premergatoare listarii si urgentarea procedurilor de listare.
Fondul nu indeplineste conditiile legale pentru a fi listat la Bursa, intrucat in actul normativ privind constituirea sa se prevede ca firmele incluse in portofoliu trebuie sa fie prezente pe piata de capital.
Astfel, doar 60 dintre cele 114 companii ale caror actiuni au fost alocate pentru Fondul Proprietatea sunt listate pe piata de capital. Printre cele nelistate se numara cele mai mari societati, cum ar fi Loteria Romana, Imprimeria Nationala si companiile de utilitati publice.

Nu se stie valoarea activelor Fondului

Pe de alta parte, vicepresedintele Comisiei de buget-finante, senatorul Viorel ßtefan, a declarat pentru BBC ca, dincolo de detaliile pur tehnice, nu este clar ce valoare au activele Fondului si, implicit, nu se poate cunoaste deocamdata valoarea actiunilor care vor fi distribuite fostilor proprietari.
Fondul Proprietatea are in componenta un anumit procent din actiunile de la diverse companii detinute de stat. Un mod de evaluare initiala pentru toate actiunile din fond a fost cel facut pe baza actelor contabile. Astfel, totalul de active al Fondului a fost evaluat la 4 miliarde de euro.
Potrivit BBC, care-i citeaza pe responsabilii Comisiei Nationale de Valori Mobiliare, evaluarea Fondului nu ar fi valoarea reala de piata a activelor. Valoarea reala de piata o da chiar tranzactionarea la Bursa, acolo unde se vede, in context real, valoarea unei actiuni din preturile platite in tranzactionarea ei.

Multi proprietari nici nu vor sa auda de Fond

Pana acum, au primit titluri la acest fond in jur de 14.000 de persoane. Majoritatea sunt oameni in varsta care nu stiu cum lucreaza Bursa, nici care e valoarea actiunilor pe care le detin.
Multi alti fosti proprietari, majoritatea de altfel, nici nu vor sa auda de actiuni la un asemenea fond. Presedinta Asociatiei proprietarilor deposedati abuziv, Maria Teodoru, a declarat la BBC ca membrii asociatiei nu au primit inca nici un fel de actiuni. De altfel, conducerea asociatiei ii sfatuieste chiar pe potentialii beneficiari sa nu primeasca aceste actiuni.
Fondul Proprietatea a fost constituit printr-o decizie a Guvernului la sfarsitul lui 2005, cu scopul de a-i despagubi pe fostii proprietari ale caror proprietati nu mai pot fi restituite in natura.