Dupa mai bine de 17 ani, cei care au fost deposedati abuziv in timpul comunismului, vor fi despagubiti. Si asta pentru ca Executivul a hotarat ca aceste persoane vor putea sa primeasca despagubiri in numerar, in limita a 500.000 de lei, sau pot opta pentru actiuni la Fondul Proprietatea, pe care le vor putea vinde la Bursa, dupa listarea Fondului, operatiune posibila in circa un an. Pana la listarea Fondului Proprietatea (FP) la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), fostii proprietari nu vor putea valorifica titlurile primite in contul desagubirilor, potrivit ordonantei de urgenta aprobata de Guvern.
Ei pot insa opta pentru incasarea in numerar a cel mult 500.000 de lei din sumele cuvenite, iar pentru restul banilor trebuie sa astepte listarea Fondului, pentru a vinde actiunile la bursa. Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a precizat ca despagubirile vor fi platite inainte de listarea Fondului, daca sumele nu depasesc 250.000 de lei. Pentru sume cuprinse intre 250.000 de lei si 500.000 lei va fi achitata o prima transa, de 250.000 de lei, restul urmand sa fie platit in maximum un an.
El a aratat ca Transelectrica, Transgaz, Romgaz, Hidroelectric si Nuclaerelectrica vor ramane in portofoliul Fondului cu actualele participatii. (D.E.)