Fondul Monetar International a anuntat ieri ca este dispus la consultari daca Guvernul modifica politicile fiscale si monetare. Mai mult, potrivit Fondului, a€žAcordul cu Romania nu a fost anulat, chiar daca cea de-a doua si a treia analiza a aranjamentului nu pot fi finalizate in acest momenta€œ.

Ceea ce spunea cu doua zile in urma guvernatorul BNR Mugur Isarescu (foto) a devenit realitate. Printr-un comunicat remis presei, Fondul Monetar International (FMI) declara ca acordul ramane valid si ca acum depinde doar de Guvern sa finalizeze negocierile. a€žAu fost o serie de confuzii in media cu privire la stadiul acordului stand-by. Misiunea FMI a concluzionat ca acordul este off-track. Acest lucru inseamna ca politicile aplicate de Guvern nu sunt in conformitate cu obiectivele acordului stand-by de a reduce inflatia, a limita dezechilibrele externe si de a promova cresterea economica. Cea de-a doua si a treia analiza in cadrul acordului nu pot fi finalizate in acest moment, dar nu inseamna ca acordul a fost anulata€œ, se arata intr-un comunicat al institutiei financiare internationale. Astfel, actualul acord ramane in vigoare pana in iulie 2006.
çn opinia FMI, actualul pachet de politici fiscale si monetare incurajeaza un consum excesiv, deterioreaza echilibrele exerne si afecteaza competitivitatea.

Sporirea veniturilor bugetare, o urgenta

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, a declarat recent ca amanarea masurilor pentru majorarea veniturilor bugetare este inexplicabila, mai ales in contextul integrarii Romaniei intr-un spatiu economic care functioneaza pe un sistem cu incasari de minimum 35% din PIB si al constientizarii problemei la nivel politic. Veniturile bugetare prea mici, de aproximativ 29% din PIB, au fost aspru criticate de reprezentantii FMI care sustin ca Romania este singura tara din Europa cu o pondere atat de joasa a veniturilor bugetare raportate la PIB.
Totodata, Lazea a afirmat ca politica privind veniturile bugetare si implicarea statului in proiecte de dezvoltare ar trebui sa faca obiectul unei dezbateri publice, care sa vizeze inclusiv nivelul cotei unice de impozitare.

Ce spun agentiile de rating?

Politicile economice pe care le aplica autoritatile de la Bucuresti nu sunt probabil cele mai a€žprudentea€œ, in vreme ce, la acest moment, masurile sugerate de FMI par a fi cea mai buna solutie, a declarat ieri, citat de Mediafax, analistul Moodya€™s, Pierre Cailleteau. a€žCu toate acestea, nu credem ca riscurile vor creste efectiv sau ca autoritatile vor derula politici gresite, cu siguranta nu inainte de momentul aderarii la Uniunea Europeanaa€œ, a adaugat reprezentantul agentiei de evaluare financiara. De asemenea, Cailleteau a aratat ca trebuie facuta diferenta intre aparitia unei divergente de opinii in privinta actualelor provocari cu care se confrunta economia romaneasca a€“ respectiv gasirea celei mai potrivite politici macroeconomice a€“ si un diferend asupra masurii in care Romania risca sa faca greseli majore a€“ respectiv daca economia se afla intr-o situatie alarmanta.