Boardul Fondului a aprobat revizuirea tintei de inflatie pentru 2010 cu 4,5 puncte procentuale in urma majorarii TVA de la 19 la 24%.
FMI se asteapta ca majorarea TVA sa aiba cu siguranta efect asupra preturilor. Aceste efecte vor disparea treptat in 2011, estimeaza seful misiunii Fondului in Romania, Jeffrey Franks, citat de MEDIAFAX.
Revizuirea este mai optimista decat previziunile analistilor economici din Romania care estimeaza ca inflatia ar putea ajunge chiar la 10%, iar preturile ar putea creste cu 7 sau chiar 8 procente.
Fondul mentine deocamdata prognoza de contractie economica de 0,5% in acest an, insa expertii institutiei urmeaza sa decida in perioada urmatoare, pe baza unor noi date privind economia romaneasca, daca va fi nevoie de modificarea estimarii in cadrul noii misiuni de evaluare, care va avea loc la sfarsitul lunii iulie, a declarat Franks.
Franks a spus totodata ca FMI mentine estimarea privind o crestere economica pozitiva anul viitor, iar expertii Fondului se asteapta la o crestere trimestriala pana la finele acestui an.
De asemenea, reprezentantul institutiei international de credit a spus ca Romania ar putea incheia un nou accord cu FMI in urmatoarele luni. Acord va fi, cel mai probabil, de tip precautionary sau stand-by. FMI asteapta un semn clar din partea Bucurestiului pentru inceperea negocierilor pentru acest al doilea acord potential. Presedintele Traian Basescu si-a manifestat interesul pentru incheierea unui nou accord cu Fondul cand se incheie cel prezent. Un alt acord va veni si cu un nou set de conditionalitati. Potrivit lui Franks, acestea vor viza, "in mod cert", cerinte de reforme structurale ale infrastructurii, companiilor de stat sau ale pietei muncii.
Jeffrey Franks a declarat ca Fondul Monetar International a fost "foarte impresionat"de seriozitatea cu care guvernul roman si-a respectat angajamentele ca sa primeasca a cincea transa de bani din acordul cu institutia financiara de la Washington.
Consiliul Executiv al FMI a aprobat, vineri, a patra revizuire a acordului stand-by cu Romania, astfel ca va elibera cea de-a cincea transa din imprumut, in valoare de aproximativ 900 milioane de euro, banii urmand sa intre cel mai probabil luni in contul Bancii Nationale a Romaniei.
"Sumele vor fi directionate in totalitate catre Banca Nationala a Romaniei, pentru consolidarea rezervelor valutare ale tarii, in scopul mentinerii sub control a cursului valutar si a inflatiei. Reformele vor continua, astfel incat, pana la sfarsitul anului, sa revenim la nivelul actual de salarizare al bugetarilor", a declarat sambata premierul Emil Boc.
O misiune a FMI va sosi in Romania dupa data de 20 iulie pentru a evalua performantele economice ale autoritatilor romane pe primul semestru, dar si pentru a analiza noile prognoze pentru acest an si anii viitori.
Romania a batut palma in aprilie anul trecut cu FMI, Uniunea Europeana si Banca Mondiala pentru un imprumut in cuantum de 20 de miliarde de dolari.
Pana acum, Romania a primit patru transe de la FMI, insumand 9,3 miliarde de euro, de la UE au venit 2,5 miliarde, iar de la Banca Mondiala, 300 de milioane.