Cota unica de impozitare s-ar putea dovedi nesustenabila, pe masura ce o serie de state care au adoptat sistemul, inclusiv Romania, se confrunta cu reducerea veniturilor din impozitele personale si pe profit, se arata intr-un studiu realizat de experti ai Fondului Monetar International. Analiza mai releva ca introducerea cotei unice nu a reusit nici sa reprezinte o solutie pentru problema comuna aproape tuturor statelor privind impozitarea capitalurilor internationale mobile.
Adoptarea cotei unice de impozitare in Romania la 1 ianuarie 2005 a condus la scaderea cu 1% din Produsul Intern Brut (PIB) a sumelor obtinute din impozitarea veniturilor personale si ale companiilor, se arata in raportul "Cotele unice: Principii si dovezi", publicat pe pagina de Internet a Fondului Monetar International (FMI).
Pe de alta parte, un studiu al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) evidentiaza schimbarile pozitive din comportamentul companiilor dupa introducerea cotei unice. Astfel, daca in 2004, impozitul pe profit a fost de 25%, iar rata efectiva incasata s-a plasat la 19,8%, anul trecut rata efectiva a atins 17,4%, in conditiile cotei unice de 16%. In studiul FMI se arata insa ca nu exista dovezi clare privind cresterea nivelului de colectare a impozitelor, in vreme ce angajatii cu venituri medii ar putea pierde in urma unor astfel de reforme, ceea ce creste riscul unor tensiuni politice. (Mugur Cosmin)