In urma evaluarii anuale a principalelor evolutii macroeconomice, precum si a discutiilor cu reprezentantii Bancii Nationale a Romaniei si ai Guvernului, reprezentantii Fondului si-au manifestat ingrijorarea fata de nivelul inflatiei, al cresterii economice si al deficitului de cont curent, a aratat, ieri, negociatorul sef al delegatiei Fondului Monetar International pentru Romania, Emmanuel Van Der Mensbrugge. In ceea ce priveste nivelul inflatiei, acesta este in continuare ridicat, in comparatie cu Europa Occidentala, a explicat Mensbrugghe, subliniind nevoia unor eforturi energice in ceea ce priveste combaterea ratei inflatiei. Referindu-se la efortul Romaniei de a reduce, in 2004, inflatia, la un nivel exprimat printr-o singura cifra, negociatorul FMI a observat ca, de la acel moment, nivelul acesteia a oscilat in jurul valorii de 9%, ajungind la 8,6% la sfirsitul lui 2005. "Sint necesare eforturi viguroase, in aceasta directie, pentru ca este mai greu sa fie adusa inflatia de la 9% la 5%, decit de la 14% la 9% ", a explicat acesta.
Cresterea economica, in 2005, a fost de aproximativ 4%, dar acest lucru se datoreaza si dificultatilor cauzate de inundatii si alte asemenea evenimente, care au afectat, in principal, agricultura. Spre deosebire de 2005, anul 2004 a fost un an foarte bun pentru agricultura romaneasca, a remarcat Menbrugghe. In acelasi timp, in anul care s-a incheiat, a scazut ritmul productii industriale si au crescut exporturile, a mai precizat acesta.

BNR laudata, Guvernul criticat

Ca rezultat al consumului mare si al volumului mare de importuri, nivelul deficitului de cont curent a ajuns, in 2005, la 9,4% din PIB, a mai remarcat negociatorul sef al Fondului Monetar International in relatia cu Romania. Mensbrugghe a aratat ca BNR a avut o politica buna in ceea ce priveste sterilizarea intrarilor de capital, prin coborirea dobinzilor. In ceea ce priveste politica monetara, rata reala a dobinzilor a crescut, dar ar trebui ca politicile monetare sa fie mai stricte, a atras el atentia. Negociatorul sef a mai remarcat, de asemenea, ca Guvernul a inghetat unele pozitii, din punct de vedere al salariilor, care nu privesc integrarea europeana. In ceea ce priveste masurile de crestere a veniturilor la Bugetul de Stat, Mensbrugghe a aratat ca, in Romania, acestea reprezinta doar 30-31% din PIB, in timp ce, spre exemplu in Lituania, nivelul veniturilor la buget este de aproximativ 35% din PIB. "Nivelul acestor venituri este important pentru ca Romania sa poata accesa fondurile structurale ", a explicat el. Reprezentantul FMI a pus accent si pe importanta unui Cod Fiscal stabil, "pentru ca entitatile sa poata cunoaste nivelul impozitelor ", adaugind ca membrii delegatiei sint optimisti in ceea ce priveste imbunatatirea politicilor in Romania.

Tinta de inflatie prea optimista

Pentru 2006, BNR si-a propus o inflatie de 5%, cu o fluctuatie de plus sau minus un procent, a reamintit oficialul FMI. "Pentru ca Banca Centrala sa poata respecta aceasta tinta, sint necesare politici mai stricte ", a atras atentia Mensbrugghe. Din pricina preturilor administrate, in special din pricina preturilor la energie, Fondul este de parere ca nivelul inflatiei va fi in acest an de 6,5%. Pentu 2007, tinta de inflatie de 4% este realizabila, in contextul unor politici monetare stricte, a mai aratat reprezentantul FMI. "Pe termen mediu, respectiv in urmatoarele 18 luni, consider ca BNR va duce rata inflatiei la 4% ", a aratat Mensbrugghe. Ca si la ultima vizita de evaluare a Fondului, seful delegatiei a atras atentia asupra necesitatii de crestere a salariilor o singura data pe an, nu de mai multe ori. Mensbrugghe a aratata ca astfel procedeaza tarile membre UE cu o inflatie scazuta. "Daca Romania va avea succes in a reduce rata inflatiei, putem sa vedem si care este necesarul real ", a aratat el.