Prima negociere dintre noul Guvern al Romaniei si Fondul Monetar International (FMI) s-a soldat cu un esec pentru Executiv. Guvernul a cedat pe aproape toate planurile (in afara de recalcularea pensiilor), impovarand cetateanul de rand cu din ce in ce mai multe cheltuieli si, in schimb, nu a primit de la FMI decat acordul pentru introducerea cotei unice de impozitare de 16%.
Cu o echipa slab pregatita pentru astfel de negocieri, fara nici un fel de experienta in domeniu, Executivul a “reusit“ doar sa amane semnarea noului memorandum cu FMI, moment ce a fost planificat pentru martie. Echipa de negociatori ai FMI s-a intors ieri la Washington doar cu o scrisoare de intentie a autoritatilor romane privind incheierea unui memorandum economic suplimentar la acordul stand-by parafat anul trecut. Conform negocierilor cu FMI, romanii vor trebui sa suporte o serie noua de majorari ale impozitelor si accizelor, precum si ale tarifelor la utilitati. Astfel, de la 1 aprilie 2005, impozitele pe tranzactii imobiliare efectuate de persoanele juridice vor creste de la 10% la 16%. De altfel, autoritatile intentioneaza sa impoziteze si tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice. Tot de la 1 aprilie, Guvernul va majora impozitul pe castigurile din capital, fiind operata o crestere de la 1% la 10%. Mai mult, si strainii vor fi pusi la plata de noul Executiv. Ei vor trebui sa plateasca pentru veniturile acumulate din dobanzile la depozite un impozit dublu, care a crescut astfel de la 5% la 10%. Premierul a precizat ieri ca este posibil ca toate impozitele sa fie majorate, ulterior, la nivelul cotei unice de 16%, astfel incat sa fie aplicat un regim uniform de taxare.
Noul Guvern a mai anuntat ca ia in calcul si o majorare suplimentara a accizelor la sfarsitul acestui an, in cazul in care se va constata ca veniturile colectate la acest capitol sunt mai mici decat estimarile.
De altfel, trebuie spus ca autoritatile au negociat cu reprezentantii FMI majorarea accizelor la uleiuri minerale, tutun si alcool cu trei luni mai devreme fata de termenul initial. Astfel, cresterea accizelor se va face de 1 aprilie, in loc de 1 iulie 2005. De la 1 iulie, energia electrica, gazele naturale si agentul termic vor intra, de asemenea, in regim de accizare.
In ceea ce priveste cresterile de tarife la utilitati, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) a negociat cu FMI o crestere la gaze naturale de 15% de la 1 aprilie si o noua crestere de 8% de la 1 iulie. Referitor la majorarea tarifului la energia electrica, oficialii MEC spun ca pretul la curent urmeaza sa creasca cu un procent cuprins intre 2,5 si 5. In alta ordine de idei, reamintim ca FMI a cerut Executivului sa stopeze toate cresterile salariale din sectorul bugetar pana in decembrie 2005.