Moshemordechai.ro: Hidroelectrica mai ramasese!
Venind vorba despre impunerea privatizarii Hidroelectrica, seful misiunii FMI a simtit nevoia sa dea vitamine pe gura. Chiar asa, auzi la ei: seful misiunii! Adica ei sunt misionari si el e seful, iar noi burumburezii hlizind la margelute? Sau ei sunt geimsibonzi in misiune, trimisi sa dea na-na la baieteii care nu fac cuminti la olita? Ma rog, nu conteaza. Deci, nea de Vrijer asta a gasit potrivit sa dea din sol major urmatoarea zicere:
"Am inteles ca exista o mare rezerva cu privire la privatizare si un fel de idei preconcepute. Exista aceasta idee ca, daca o companie face profit, atunci nu este nevoie sa te atingi de ea. Exista un numar de privatizari de succes in Romania, de exemplu Petromul, companie care investeste foarte mult si este unul dintre cei mai mari contributori la buget".
Cariciul sef ne informeaza cu sublima suficienta ca n-are sens sa mai ventilam vrajeala aia cu privatizarea pentru eficientizare, reducerea pierderilor sau alte bazaconii din repertoriul clasic. Acum nu se mai pune problema in termenii astia. De ce tre’ sa privatizam? De chichi! Ete asa, ca asa vrea muschiul lui femeist! Si daca nu se executa, pai atunci iar primeste Ponta listuta cu penitente de la barosu’ ala.
In general refrenul asta cu privatizarea a cam ajuns sa ma scoata din pepeni. Solutia astora pentru orice e una singura: privatizarea. Ai probleme, n-ai probleme, acelasi refren. Nu mai conteaza ca e vorba de servicii publice, de interes national, strategic sau orice altceva. Textul e acelasi: daca ne dam uta cu privatizarea si dam totul pe mana lu’ un nea Jean Valuta o sa fie totul lacul lebedelor si o sa bubuie prosperitatea ca un cur dupa fasole. Argumentele care ni se injecteaza sunt mereu aceleasi si mi s-a acrit de ele. Ca sa fim bine intelesi, ideea de privat e ok, ca ne nastem indivizi, persoane private carevasazica, nu solzi pe spinarea statului, dar asta e una, iar permanenta golaneala de care are parte statul roman e altceva. Sa le luam rand:

1) Prima motivatie care era invocata pana acum - si pe care, in cazul Hidroelectrica, de data asta femeistul a decis sa nu ne-o mai dea la fumat - era bunul management. Ete, canci! Ca n-a auzit nimeni de falimente ale unor companii private! Iar Madoff ala si alti meseriasi ca el erau motul managementului. De fapt atat de destept e managementul asta privat ca a bagat in rahat economia mondiala si a ajuns sa ceara pomeni de mii de miliarde de la state ca sa nu se infunde conducta.

2) A doua motivatie e ca asa dispar furturile. Sigur, da, bine. Zic iar de Madoff? Sau de aia de la Societe General? Ori de ai de la Siemens? Nu e cazul. Orice nenorocit de buticar va explica clar cum il fura salariatii.

3) Alta motivatie servita de regula e aia ca astia or sa creeze locuri de munca. Sanchi. De fapt orice privatizare are ca efect imediat reducerea locurilor de munca. Se cheama "eficientizare". Adica mai multi bani in teschereaua patronului (ceea ce e logic, in firea lucrurilor) si mai putini la puturosii de salariati, care o ard cu cartea de munca si lefurile alea enorme de peste o suta de euro.

4) Urmatorul argument e ca astia, privatizatii, platesc nene la impozte la stat de nu mai stie bugetul unde sa inghesuie atata banet. Da-da. De aia vorbim de evaziune fiscala masiva, ca fac aia de la stat evaziune. Off-shore-urile si giumbuslucurile contabilicesti de aia de la stat au fost inventate, ca sa fenteze impozitele. Bre, un privat o sa traga statul pe matul sulii oricand poate, ori de cate ori are ocazia, iar daca nu o are si-o nascoceste. Asta daca nu e vreun ciumete cu fir scurt la vreo ambasada, care sa obtina scurt facilitati pe saturate, amenintand ca altfel isi ia catrafusele si pleaca.

5) Pe urma se vine cu textul ca asa dispar firmele capusa. Si se da exemplul Sidex. Unde, da, sigur, se capusa la greu. Adica niste bagabonti (ca asta erau) de romanasi isi trageau viloaie si mertane din ce invarteau pe langa Sidex. Mai dadeau si ei niste locuri de munca, nu mult, doar de samanta, mai scapau cate un leu la impozte, cat sa nu se imputa. Dar, da, in general vile si mertanuri. Ei, acu’ s-a rezolvat. Nu-si mai fac romanasii aia bagabonti viloaie, ii face Mittal nunta de o suta de milioane lu fie-sa. Ca de aia munceste, saracu’!

6) Si ca sa punem si mot si ciucur la rahat, vine acu’ alde nea femeica asta sa ne dea exemplu de privatizare Petromul. Adica faza aia la care statul roman a vandut o companie de a sa, basca resurse, statului austriac. Hai sictir cu femeiul tau si cu privatizarea pizdii ma-tii! Asta nu e privatizare, ci desproprietarire a statului roman. E saracire a unei tari in folosul alteia. Iar asta se numeste colonialism. Si daca te supara termenu’ mai du-te o data in pizda ma-tii.

Economia privata se face cu intreprinzatori privati. Cu oameni care construiesc ceva din nimic. Bill Gates n-a ajuns bulibasa ca a cumparat un Microsoft falit, ci l-a construit el, bucata cu bucata. Mai rupand un concurent, mai luxand un adversar, dar l-a construit el. Economiile puternice au ajuns astfel pentru ca si-au dezvoltat propria clasa de intreprinzatori privati, care s-au dezvoltat dupa cat i-a dus capul si au contribuit la bunastarea alora intre care traiau. Iar cand au ajund indeajuns de mari au inceput sa suga bogatia si de prin colonii ca noi. Cu ajutorul statelor lor. Spre deosebire de statul nostru care ii beleste pe bastinosi si tot pe aia mari de afara ii ajuta. Si zic rau, nu statul, ci politicieni cacaciosi, iresponsabili si ticalosi.
Economia romaneasca e controlata aproape in totalitate de interese straine. Practic statul roman nu mai are niciun control asupra a ceea ce se intampla in economia noastra. Sectorul bancar e varza, sectorul energetic e ghiveci, transporturile muci, utilitatile pulbere. Hidroelectrica era una dintre putinele companii la care statul mai putea misca ceva. Care se incapatana sa nici nu fie falita, ba sa produca bani buni. Ei, acum banii aia tre’ sa plece spre alte zari. Ramas fara nicio parghie de interventie reala in economie, in conditiile unei evaziuni fiscale severe si a unei dereglementari iresponsabile, impusa de catre golanii de afara, statul roman nu mai poate influenta in niciun fel mersul economiei romanesti. Nici macar jucariile fiscale nu le are in mana, pentru ca si politica fiscala vine tot in plic, de la FMI. Tot ce pot face politicienii care ocupa functii prin aparatul statului roman e sa ia lefuri si sa mai palmeze si ei ce se mai poate, altfe resurse reale de guvernare... canci! Si daca mai vine vreunul sa va vorbeasca despre program de guvernare, plan de crestere economica si alte vaxuri din astea, in conditiile in care ei nu mai controleaza decat secretara si soferii, sa-l scuipati in ochi si sa-i spuneti ca mananca rahat.
Aia e!