"Sunt extrem de sceptic ca aceste masuri pot fi aprobate. Daca acest lucru nu va fi posibil - delegatia FMI a spus-o extrem de clar , de raspicat - in conditiile in care nu se indeplineste intocmai acest program, atunci Guvernul va fi obligat sa se reintoarca la problema cresterii taxelor si impozitelor. Aceste lucruri nu sunt negociabile pentru cei de la FMI", a declarat Mircea Geoana.
El a aratat ca decizia privind reducerile salariilor si pensiilor este una politica, luata de PD-L.
"Este decizia politica a PD-L - aceasta varianta pe care eu o consider gresita. Dar daca acest proiect nu va aduce rezultatele scontate si nu va duce la reducerea deficitului bugetar, evident ca in urmatoarele saptamani si luni se vor reintoarce cu o alta varianta si acolo va trebui sa mergem pe un subiect diferit", a spus Geoana.
Presedintele Traian Basescu a anuntat joi seara ca, in urma negocierilor cu FMI, autoritatile romane au ales solutia reducerii salariilor bugetare cu 25% , a pensiilor cu 15% si sa scada "masiv subventiile", in loc de majorarea semnificativa a principalelor taxe, respectiv cota unica si TVA. Basescu a mentionat si ca ajutorul de somaj va scadea cu 15%.