Dominique Strauss-Kahn a reiterat, marti, ideea ca zona euro nu se afla in pericol, in conditiile in care bursele internationale si moneda unica europeana au inregistrat scaderi puternice din cauza temerilor privind extinderea crizei datoriilor.
Potrivit agentiilor europene de presa, Strauss-Kahn, aflat in Brazilia, a spus: "Nu exista un pericol pentru zona euro. Traversam o perioada foarte agitata din cauza masurilor de austeritate din Grecia si a lipsei de incredere in zona euro. In Spania exista multa rigiditate, piata muncii nu functioneaza. Chiar si in periodele favorabile au existat multi someri, multi angajati pe termen scurt. Toate acestea arata ca piata muncii nu functioneaza". Seful FMI a aratat ca piata muncii trebuie sa fie mai eficace, iar angajarile si concedierile sa se faca similar cu procedurile la nivel european.

Salariile primarilor spanioli, reduse cu 0,25%-15%

La scurt timp dupa ce directorul general al FMI a vorbit, in cadrul unei dezbateri televizate organizate in Brazilia, despre cazul Spaniei in contextul crizei economice, liderii tuturor grupurilor parlamentare din Spania au decis marti o reducere a salariilor cu 10 la suta pentru toti membrii Legislativului, iar Federatia municipiilor si provinciilor (FEMP) a anuntat o reducere de 0,25%-15% pentru toti primarii din tara.
Reducerile de 15% vor fi aplicate edililor care castiga cat premierul Jose Luis Rodriguez Zapatero sau cat ministrii Guvernului. Primarii care castiga cat secretarii de stat vor avea venituri mai mici cu 10 la suta, iar edilii cu salarii mici vor castiga mai putin cu 0,25 la suta. Aceste masuri, anuntate inca de saptamana trecuta de Executivul de la Madrid, vor fi operate incepand cu iunie 2010 si pana la sfarsitul anului 2011.