Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, sustine ca jumatate din banii europeni alocati ministerului sa fie folositi pentru dezvoltarea productiei de biocarburanti. "I-am propus Uniunii Europene sa sprijinim cu 50% din fonduri europene nerambursabile infiintarea de rafinarii pentru biocombustibil", a declarat ministrul Agriculturii, citat de Mediafax. Reamintim ca din fondurile europene alocate Romaniei pentru 2007-2013 Agricultura primeste cele mai mari sume, adica 7,9 miliarde de euro.
Plantele din care poate fi produs biocombustibilul sunt rapita, floarea-soarelui si soia, in mod special, dar si sfecla-de-zahar si cerealele. Uleiul de rapita produce cel mai bun biocarburant, potrivit NewsIn.
Ministerul Agriculturii stimuleaza culturile de plante folosite la producerea combustibilului verde prin subventii de un leu pentru litrul de biodiesel folosit in agricultura si de 800 de lei pentru fiecare hectar de floarea-soarelui ecologica. In plus, din 2007 se vor da subventii si de la UE de 50 de euro pentru hectar. (M.H.)