Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, declara recent ca lucreaza la un proiect de act normativ prin care micii producatori de tuica traditionala de sub 400 de litri anual sa fie scutiti de la plata accizelor. Sprijiniti vor fi si producatorii care realizeaza anual o cantitate de pana la 1.000 de litri de tuica, prin reducerea accizelor. Aceste propuneri nu vor avea insa o finalitate, este de parere un reprezentant al industriei alcoolului, intrucat nu vor fi acceptate de Uniunea Europeana, care doreste reducerea consumului de bauturi alcoolice.
Vicepresedintele patronatului din industria alcoolului GARANT, Radu Morariu, il contrazice pe Gheorghe Flutur, aratand ca propunerile acestuia nu se pot aplica, intrucat Ministerul Agriculturii a incheiat deja capitolul 10 cu Uniunea Europeana. Iar prevederile acestui capitol, transcrise in Legea nr. 343 din noul Cod Fiscal, prin care pana si tuica produsa pentru autoconsum se accizeaza, sunt batute in cuie pentru 2007.
Propunerile ministrului Agriculturii s-ar putea aplica totusi din 2008 daca si reprezentantii Uniunii Europene vor fi de acord. Morariu a precizat insa ca in nicio tara din UE nu exista scutiri de accize pentru productia de alcool. Mai mult, oficialii europeni sunt impotriva consumului de alcool, asa ca nu vor accepta scutirile de accize propuse de Flutur pentru micii producatori, considera Morariu.
"Ia nimic si tine bine"
In cazul in care propunerile lui Flutur privind micii producatori de tuica se vor aplica, nu vor exista schimbari majore fata de prezent, apreciaza Morariu. ßi asta pentru ca oricum se accizeaza doar 0,5% din cantitatea anuala de 100 de milioane de litri de tuica, explica vicepresedintele GARANT. In plus, din cele 30.000 de cazane care produc aceasta cantitate, se cunosc doar cateva sute, a mai spus Morariu.
Acesta critica atitudinea ministrului care, "in loc sa faca inventar, spune: ia nimic si tine bine!". Cu alte cuvinte, il sfatuieste pe Flutur ca, in loc sa le promita scutiri producatorilor ce trebuie impozitati, sa se preocupe de depistarea lor.
Viciul bauturii costa
Potrivit legislatiei in vigoare, din 2007, taranii vor avea nevoie de autorizatie ca sa produca tuica.
Mai mult, chiar si cei care produc sub 50 de litri anual pentru autoconsum trebuie sa plateasca jumatatea din valoarea accizei pentru alcool care este de 750 de euro pe hectrolitru.
Cei care doresc sa produca tuica pentru comercializare, trebuie sa se autorizeze ca si antrepozit fiscal, potrivit NewsIn.
In acest caz, producatorul trebuie sa dovedeasca ca dispune de o incinta speciala dedicata spatiului de productie, precum si de aparate de masura si control.
Conform normelor europene, productia de tuica se va putea realiza doar in cazane si instalatii de distilare autorizate si avizate din punct de vedere sanitar. (Madalina Haranita)