Uniunea Europeana a acceptat ca asistenta tehnica acordata fermelor de subzistenta in perioada de tranzitie din Romania si din Bulgaria sa fie finantata in totalitate din bugetul UE, a declarat recent ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.
Ministrul a mai spus, citat de Mediafax, ca din cele 2,3 miliarde de euro ce vor fi alocate Romaniei pentru dezvoltare rurala in perioada 2007-2009, fiecare ferma de subzistenta si semi-subzistenta va primi cate 1.500 de euro. Flutur a explicat ca singura conditie pentru a primi aceste fonduri este ca proprietarii fermelor sa elaboreze planuri de optimizare a activitatii.
El a precizat ca in Romania sunt aproximativ 900.000 de ferme de subzistenta care vor putea beneficia de acest sprijin financiar. “De fapt, aceste ferme de subzistenta sunt gospodarii taranesti care produc pentru consumul propriu, dar si pentru piata. Acestea sunt structurile care constituie punctul de plecare pentru infiintarea fermelor de familie pentru piata“, a mai afirmat ministrul. Potrivit lui Flutur, din 2007 va mai fi aplicata si o masura de sprijin a tinerilor pana la 40 de ani care infiinteaza ferme in baza unui plan de dezvoltare. Acesti tineri vor beneficia de o “prima de instalare“ de pana la 40.000 de euro, in functie de regiune si de tipul de ferma. Tot pentru dezvoltarea agriculturii, Guvernul a decis in ultima sedinta ca beneficiarii de proiecte Sapard vor avea acces mai usor la creditele necesare pentru asigurarea cofinantarii proiectelor. Prin ordonanta de urgenta, Executivul a stabilit ca beneficiarii fondurilor Sapard vor putea garanta imprumuturile cu propria investitie. Ministrul Flutur a spus ca “in acest mod s-a deblocat definitiv programul Sapard“. Totodata, prin proiectul de ordonanta, Ministerul Finantelor Publice poate achita contravaloarea unei polite de asigurare pentru riscul nerecuperarii debitelor.