Specialistii in domeniu declara ca una dintre cele mai profitabile afaceri in Romania de astazi este comertul cu flori. Cea mai noua moda in materie este vanzarea de aranjamente florale prin Internet. Cel mai ieftin aranjament costa insa minimum 500.000 de lei.

Distribuirea florilor prin intermediul Internetului aduce profituri neasteptat de mari celor care s-au axat pe astfel de businessuri. Managerul general al unei firme distribuitoare de flori si aranjamente florale din Romania sustine ca rata de profitabilitate in cazul unei firme care “traieste“ din comertul cu flori este de peste 30%, lunar, din cifra totala de afaceri. Cu toate ca in tara noastra acest mod de a comercializa florile nu este prea popular, multe firme sustin ca nu au timp sa onoreze toate comenzile.

Firmele se dau in vant dupa aranjamente florale comandate on-line

De regula, tinta principala a celor care au ca obiect comercializarea florilor nu sunt persoanele cu venituri mici sau medii. “Cele mai multe comenzi vin din partea firmelor. Pentru a face cu adevarat bani din flori, nu trebuie sa te orientezi spre cumparatorul ocazional, cel care cumpara flori pentru o banala ocazie. Din partea firmelor vin comenzi pentru aranjamente florale deosebite, aranjamente care au un pret destul de “piperat“, sustine Marius Dosinescu, managerul general din cadrul unei mari firme care se ocupa cu acest gen de afacere. Intr-adevar, pretul cerut pentru un buchet de fori, comandat on-line, poate ajunge si la 15 milioane de lei, comanda minima fiind de 500.000 de lei. Avantajul unei firme care comercializeaza flori (si) cu ajutorul Internetului consta in faptul ca poate primi comenzi si din alte tari. Dupa ce comanda este notata si aranjamentul floral este realizat, acesta va fi livrat prin intermediul unui curier. Multi romani, si nu numai, aflati in strainatate pot trimite flori rudelor si prietenilor din tara doar accesand siteul unei firme de profil. In acest caz, platile se fac prin intermediul bancilor.

Aproximativ trei sferturi dintre florile vandute anual sunt importate

Potrivit statisticilor Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului, piata de flori din Romania este alimentata in proportie de 75% din importuri. Anual, in tara noastra sunt importate peste 4.000 de tone de flori, in valoare totala de circa 4,5 milioane de euro. Cele mai multe flori din import vin din tari ca Olanda, Turcia, Italia si Ungaria.
Referitor la conturile producatorilor autohtoni de flori, putem spune ca sunt destul de “groase“, dat fiind faptul ca profitul lor anual este de aproape 1 milion de euro. Importul de flori se dovedeste a fi cat se poate de profitabil, dat fiind faptul ca, spre exemplu, un fir de trandafir intra in tara cu aproximativ 5.000 de lei si pe piata ajunge sa fie vandut cu 100.000 de lei sau chiar mai mult.