Fiscul ameninta ca executa silit pana si firmele care au "indraznit" sa-si achite darile la stat cu o zi intarziere
Mii de firme doljene s-au trezit luna aceasta cu hartii de la Finante, prin care reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) le "informeaza" ca au de plata anumite sume catre bugetul consolidat al statului sau arata modul de stingere a banilor deja virati la Finante. Daca exista datornici, atunci ei sunt pe drept informati de ANAF ca trebuie sa plateasca, dar restul firmelor care sunt la zi cu impozitele nu vad rolul hartiilor trimise de Finante. "Daca am platit, de ce trebuie sa ma someze. Au avut doua-trei saptamani la dispozitie sa vada ca mi-am achitat datoriile... Pe criza asta nu mi se pare normal sa ii 'omori' cu hartogaria chiar pe cei care platesc la stat", a spus un contribuabil doljean. Numai luna trecuta au fost transmise de ANAF catre firmele din Dolj aproape 20.000 de plicuri.

Titluri executorii... pentru bun-platnici

Asa s-a facut ca sute de firme s-au trezit la sediile sociale cu scrisori recomandate transmise de Fisc, prin care erau somati la plata unor debite pe care agentii economici le achitasera deja. Culmea este ca somatiile de plata sunt insotite si de titluri executorii prin care firmele sunt avertizate ca, daca nu platesc in termen de 15 zile, atunci se va trece la executarea silita. Doar ca unele dintre firmele somate si-au platit deja obligatiile in luna aprilie, dar au intarziat o zi sau doua. Cu alte cuvinte, desi banii au fost platiti, Fiscul nu isi verifica in ograda proprie, ci trimite somatii, insotite de titluri executorii pentru sumele deja platite la stat de catre cei din mediul privat. Vrand, nevrand, patronii trebuie sa mai faca un drum pe la Fisc sa le dovedeasca functionarilor faptul ca sunt la zi cu impozitele si contributiile.

Fiscul da vina pe sistemul informatic

Directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Calinoiu, recunoaste ca au primit somatii si titluri executorii chiar si firmele care sunt la zi cu plata impozitelor catre stat, dar spune ca respectivii agenti economici au intarziat o zi sau doua peste termenul legal de plata. Avand in vedere ca in aprilie a fost Pastele, iar ziua de 25 - care era termenul legal de plata - a picat lunea, in a doua zi de Paste, considerata sarbatoare legala - termenul s-a prelungit pana pe 26 aprilie. Daca cineva a platit pe 26 sau pe 27 impozitele la stat, acum se trezeste cu somatii si titluri executorii. De vina ar fi soft-ul. "Somatiile se genereaza automat de la unitatea de la Valcea, de unde se trimit informarile, somatiile si titlurile executorii catre toata regiunea. Sistemul informatic daca observa ca o firma nu a achitat impozitele pana la termenul de 25 al lunii urmatoare genereaza automat somatia", a explicat Eugen Calinoiu, care a precizat ca sunt sute de firme care au platit deja si tot au primit somatii.
Contabilii, chemati la Fisc sa se justifice

Directorul adjunct al Fiscului, Mihai Antonescu, a precizat ca economistii sau contabilii firmelor care primesc astfel de somatii si care au achitat deja sumele la Fisc trebuie sa mearga la DGFP Dolj "pentru a se pune de acord cu datele din fisa ROL". El a mai afirmat ca pot exista firme care au platit intentionat cu intarziere, ca sa prinda si debitele respective in cererea de esalonare a datoriilor pe o perioada de pana la cinci ani.