Desi, pana la sfarsitul lui 2005, Fiscul nu a cercetat declaratiile fiscale ale cetatenilor, incepand de la acel moment si pana in prezent au fost luate la puricat cele ale avocatilor si notarilor, ne-a declarat Sebastian Bodu, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), intr-un interviu acordat ziarului "Realitatea romaneasca".

- Mai aveti si alte prioritati, in afara de avocati si notari?

- Sa-i terminam pe-astia, ca sunt multi. Oricum, aceste declaratii se inregistreaza si se introduc intr-o baza de date. Ele exista, se completeaza. Ne-am mai informatizat si noi. Avem un program-pilot de citire electronica a acestor declaratii pe baza unui cod.

Cum e mai bine? Sa-i impozitam pe manelisti si sa stricam nuntile sau sa-i lasam pe oameni sa se distreze?

- Manelistii, spre exemplu?

- La manelisti este mai dificil pentru ca majoritatea castigurilor lor sunt din nunti. Dupa aia vine efectul advers, ca stricam nuntile. Deci, cum e mai bine? Sa impozitam si sa stricam nuntile sau sa lasam oamenii sa se distreze?

Fiscul francez a dat o decizie de impozitare a lui Karl Lagerfeld si nu s-a mai suparat nimeni...

- In alte tari cum este? Spre exemplu, are putere Fiscul in Franta, tara pe care ati vizitat-o recent?

- Are mare putere si nu starneste atatea pasiuni ca in Romania. Chiar in cadrul acestei vizite am vazut ca au un departament care studiaza presa si care extrage articole referitoare la diferite personalitati pentru a stabili daca averea dobandita de acestia, inainte de a se transforma in avere, a fost impozitata. ßi cand am fost eu se daduse o decizie de impozitare a lui Karl Lagerfeld si nu s-a mai suparat nimeni, n-a sarit nimeni in sus, ce-au cu Lagerfeld.
Vreau sa spun ca sunt mult mai informatizati decat noi si ei au un raport mai bun al angajatilor fata de numarul de contribuabili.
Pe de alta parte, in ceea ce priveste urmarirea TVA-ului si a accizelor la nivel european, suntem chiar inaintea altora. Am observat la administratia fiscala din Finlanda, care este membru UE din 1995, ca nu au sistem pe TVA si accize, acum se gandesc sa-si faca, cu UE. Noi avem. E pe ultima suta, la 1 ianuarie 2007 o sa fie functional. Bine, asta n-a fost greu, ca a fost cu bani europeni, intarzierile au fost din cauza managementului de atunci al proiectului, a institutiilor, pentru ca eu n-am facut decat sa impulsionez, sa se urmareasca daca se respecta graficul.

- Exista o initiativa de desprindere a ANAF din subordinea Ministerului Finantelor Publice?

- Nu o initiativa, ci o propunere ferma venita din partea Bancii Mondiale, in cadrul unui program de finantare. Deci, ei ne finantau cu un imprumut in care sa fie platita inclusiv o consultanta de specialitate, dar care avea ca preconditie marirea gradului de autonomie a ANAF, autonomie din punct de vedere financiar, adica bugetar, al resurselor umane, cum este afara. In 90% din cazuri, nu e peste tot. Exista modelul american de autonomie, IRS-ul, si exista modelul francez, unde Fiscul este o directie, nu o agentie in cadrul Ministerului Finantelor. Pot insa sa va spun ca, desi este o directie, acea directie are o mai mare autonomie decat in Romania, unde exista o agentie. Autonomie bugetara, resurse umane si tehnologie...

Trebuie modernizare. Spatiile ANAF sunt mizerabile, iar computerele sunt vechi de 7-8 ani...

- Pe langa autonomie, de ce mai are nevoie Fiscul romanesc?

-De modernizarea administratiei fiscale. In primul rand ar trebui sa vorbim despre dotarea materiala a administratiei fiscale pentru ca, desi noi suntem cei care aduc cei mai multi bani la buget, noi beneficiem de cei mai putini bani si asta se poate vedea cu ochiul liber. Nu trebuie sa fii specialist in design interior. Spatiile noastre sunt mizerabile, atat la nivel central, cat si la nivel local, desi la nivel local, in unele locuri, cladirile sunt noi, dar la nivel central, e jale. O prima masura ar fi sa beneficiem de mai multi bani sa putem dota si sa ne construim o cladire pentru sediul central al ANAF. Eu n-o sa mai prind cladirea aia, dar asta e problema cea mai mica. Exista niste pasi, Municipalitatea a identificat un teren unde o sa fie construite sedii ale institutiilor publice, printre care si ANAF. Am inteles ca pe aceeasi platforma ar fi loc si pentru Consiliul National al Magistraturii si pentru CNVM. A doua necesitate este dotarea cu hard si soft. Computerele noastre sunt de 7-8 ani, e o mare problema. ßi, de asemenea, soft. Noi suferim din cauza acestui lucru. Am vazut ca in multe tari sistemul informatic este externalizat...

- Sa revenim la obiectul de activitate al ANAF, combaterea evaziunii fiscale. Ce face Fiscul?

- La modul concret, ANAF-ul a propus ca pentru comertul cu cereale sa se faca taxare inversa in ceea ce priveste TVA-ul, deoarece exista un risc ridicat de frauda fiscala, respectiv rambursari ilegale de TVA, alaturi de alte domenii cu risc ridicat, precum fierul vechi si cele care exista deja in lege, constructii, material lemnos.
Dinamo si Rapid au inceput sa plateasca si din urma, adica pe cluburile vechi

- Fotbalul...

- In ceea ce priveste fotbalul, sunt rezultate, nu spectaculoase, dar sa comparam cum era inainte cand ignorau total Fiscul. Multi au inceput sa plateasca din urma. Dinamo si Rapid au inceput sa plateasca si din urma, adica si de pe cluburile vechi. ßi-au asumat faptul ca si cluburile vechi sunt tot de fotbal si nu de ping-pong. A fost o decizie interna a lor si moral au spus ca sunt datoriile lor, nu le-a facut altcineva, chiar daca ii spu-nea altfel, in loc sa fie SRL sau asociatie.

- Alcoolul, imobiliarele...

- Trebuie sa urmaresc actul normativ pe care l-am depus la Ministerul Finantelor Publice cu privire la limitarea fenomenului evazionist in anumite domenii, precum uleiuri minerale, alcoolul si piata imobiliara.
Cu privire la produsele alcoolice, antrepozitarul autorizat este obligat sa functioneze la 80% din capacitatea expertizata si autorizata la ANAF, pentru a evita situatiile in care antrepozitarul declara ca nu mai lucreaza, dar de fapt el produce. Asadar, principiul este: te-ai apucat de o asemenea afacere, vei suporta anumite restrictii pentru ca este un domeniu foarte sensibil, foarte propice evaziunii fiscale. La Fisc declari ca esti inchis sau ca functionezi la 20% din capacitate, pentru ca nu stiu ce se-ntampla, ai greva, si tu de fapt functionezi la capacitate maxima. Daca nu vrei sa lucrezi, inchizi portile si gata, daca lucrezi, lucrezi cu motoarele la maxim.
Pe uleiuri minerale am propus producatorilor sa-si stabileasca in structura de productie ca 70% dintre produse sa fie produse accizabile, deoarece am constatat ca, in realitate, in prezent proportia este inversa, cam 70% sunt neaccizabile si nu trebuie sa fii un specialist in chimie ca sa-ti dai seama ca e imposibil ca piata sa inghita 70% de produse neaccizabile, solventi. Noi, de fapt, legiferam o realitate. Pana la 90% sunt produse accizabile, conform capacitatii de productie. Deci, ei sunt in asa masura structurati, ca si piata, incat solicitarile sunt pentru 90% de produse accizabile, adica combustibili.
ßi, a treia modificare, cat priveste piata imobiliara, am propus ca tranzactiile imobiliare, in speta cumpararile spre a se revinde, respectiv construirea spre a se inchiria sa fie considerate fapte de comert si nu civile, ceea ce le include automat in sfera tranzactiilor supuse TVA, chiar daca sunt intre persoane fizice, pentru ca sunt facute in scop comercial si nu civil. Civil este cand este facut pentru a-ti folosi pentru tine si comercial este atunci cand faci o speculatie. Ca persoana fizica trebuie sa te inregistrezi ca platitor de TVA, atunci cand faci astfel de tranzactii in scop comercial, speculativ.

- Va fi cam greu sa-i gasiti pe toti aceia care fac astfel de afaceri.

- Va fi greu pentru nivelul de jos, nivelul mic, pentru speculantii de apartamente, dar pentru speculantii de terenuri, de suprafete intinse, de hectare sau pentru cei care fac cladiri de birouri nu va fi greu. Atunci cand faci un bloc de 12 etaje in centrul Capitalei sau un cartier rezidential, pe persoana fizica nu esti greu de identificat.

Nu prea imi mai suna telefonul, inainte imi suna incontinuu

- Clasa politica va ajuta? Mai primiti telefoane cu "interventii"?

- Declarativ, n-o sa vedeti pe niciunul sa spuna nu. Declarativ, toti vrem sa facem Romania ca soarele de pe cer. Cum o facem conteaza. Presiuni au existat la inceput, dar nu presiuni, incercari, sugestii. A fost un pic greu la inceput pentru ca nu eram obisnuit, dar dupa cateva refuzuri repetate s-au linistit. Nu le-am calificat ca si tentative de coruptie pentru ca nu era la acel nivel, dar sa spunem, nici nu intram in sfera normala. ßi, in momentul de fata, nu prea mai sunt, nu prea imi mai suna telefonul, inainte imi suna incontinuu.
Imi place sportul in general, si tenisul de camp, si dansul sportiv, si mersul pe bicicleta, si skiul

- Mai aveti timp si de vreun hobby?

- Nu joc fotbal foarte des, joc mai mult tenis de picior. Din pacate, pana in ianuarie nu mai pot sa practic niciun joc pentru ca trebuie sa ma refac cu genunchiul. Imi place sportul in general, si tenisul de camp, si dansul sportiv, si mersul pe bicicleta, si skiul.