In plina criza, cifrele de la Fiscul doljean sfideaza logica. DGFP Dolj anunta ca in luna mai incasarile catre bugetul de stat au crescut cu aproape cinci milioane de lei fata de luna mai a anului 2008, chiar daca numarul firmelor care isi platesc impozite s-a diminuat. Analistii nu gasesc explicatii logice.

La cateva zile dupa ce presedintele Traian Basescu le aducea la cunostinta romanilor ca suntem in "Re-ce-si-u-ne", aflam de la Fiscul doljean ca incasarile catre bugetul de stat sunt mult mai umflate in mai 2009, decat in aceeasi luna din 2008. Intr-o perioada in care zeci de firme au intrat in insolventa, in care rata somajului in Dolj este cea mai mare din tara, in care blocajele financiare ale companiilor sunt din ce in ce mai evidente, in care s-au operat diminuari de salarii in mediul privat si mii de oameni si-au pierdut locul de munca, Finantele spun ca au crescut veniturile catre buget. Fiscul reprezinta un fel de barometru economic pentru Dolj, care ar trebui sa arate starea de fapt a economiei. In aceste conditii, Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Dolj a anuntat ca in mai 2009 incasarile catre bugetul de stat s-au cifrat la 67,47 milioane de lei, in timp ce in luna similara din 2008 au fost de 62,66 milioane de lei. Deci in plina criza financiara, incasarile din impozite catre bugetul de stat au crescut in Dolj cu 4,81 milioane de lei. Situatia "roz" din economie, in varianta prezentata de Finante, nu se opreste aici. Si incasarile catre bugetul consolidat al statului (impozite, contributii la fondul de somaj, la asigurarile sociale) sunt mult prea mari fata de aceeasi perioada din 2008. In mai 2008, Fiscul doljean a incasat catre bugetul consolidat 135,85 milioane de lei, iar luna trecuta, sumele au crescut fabulos la 153,99 milioane de lei. Cu 18 milioane de lei mai mult decat in aceeasi perioada din anul 2008, an in care Romania a avut cea mai mare crestere economica. Ne-am asigurat la fisc de faptul ca cifrele transmise catre GdS sunt corecte. Nu se poate face comparatie cu luna aprilie, pentru ca atunci au termen de plata si microintreprinderile, care achita trimestrial impozitul pe venit, astfel ca rezultatul analizei ar fi disproportionat.
Seful Fiscului, optimist

Directorul coordonator al DGFP Dolj, Eugen Calinoiu, sustine ca "trendul incasarilor pe luna mai este ascendent fata de aceeasi luna din 2008". Calinoiu este optimist si in ceea ce priveste incasarile pe luna iunie: "Din cunostintele pe care le am in acest moment, lucrurile sunt imbucuratoare si pe luna iunie, in sensul ca vor fi incasari cam la acelasi nivel cu cele din aceeasi perioada din 2008 si chiar mai mari". Intrebat cum isi explica o crestere a impozitelor, in conditiile in care numarul firmelor care isi platesc la timp impozitele a scazut, directorul coordonator al Fiscului spune ca "bugetul se construieste pe cifre absolute, nu pe numar de firme, iar cifrele sunt cele prezentate. Cei care vin sa-si plateasca impozitele din proprie initiativa sunt mai multi decat anul trecut". El recunoaste totusi ca sunt mai multe firme inactive anul acesta.

Analistii nu isi explica megaimpozitele din Dolj

Contactati de GdS, analisti locali si din Bucuresti nu au explicatii pentru cresterea impozitelor incasate de Fisc, intr-o perioada de criza sau chiar de recesiune. Teoretic, daca au crescut impozitele platite de un numar mai mic de firme ar insemna ca respectivele entitati economice ar fi avut o activitate mai buna, deci o cifra de afaceri mai mare si un impozit pe venit in crestere. "Exclus!", vine raspunsul de la presedintele Asociatiei Analistilor Financiari din Romania (CFA Romania), Dragos Cabat. "Nu vad nici o explicatie logica, pentru ca la nivelul intregii tari, situatia este alta. Incasarile catre buget sunt diminuate cu circa 25% fata de anul trecut. In Dolj nu pot sa-mi explic de ce ar fi altfel situatia. Cu atat mai mult cu cat rata somajului este destul de mare in judet", a precizat analistul Dragos Cabat. La randul lui, analistul local Gheorghe Lapadat nu gaseste justificari referitoare la cifrele mari ale incasarilor Fiscului pe luna mai. "Singura explicatie ar fi aceea ca Finantele au recuperat acum un procent ridicat din datoriile firmelor, restante la sfarsitul anului 2008. Altfel nu vad o justificare a cresterii incasarilor. Nu are cum. Firmele de constructii nu au mai lucrat, nu au mai facturat. Insolventa a crescut", spune analistul craiovean.
Firme care isi achita impozitele
Potrivit informatiilor de la GDFP Dolj, in mai 2008 plateau impozitele la termen 13.239 de societati, iar in mai 2009 au platit voluntar 12.746 de companii.
"Nu vad nici o explicatie logica, pentru ca la nivelul intregii tari situatia este alta. Incasarile catre buget sunt diminuate cu circa 25% fata de anul trecut. In Dolj nu pot sa-mi explic de ce ar fi altfel situatia. Cu atat mai mult cu cat rata somajului este destul de mare in judet."
Dragos Cabat, analist financiar