Proiectul de lege privind modificarea Codului fiscal, care trebuie adoptat pana la finele acestei luni, cuprinde masuri legislative care contrariaza atat persoanele fizice, cat mai ales persoanele juridice bihorene, intrucat acestea aduc un nou sistem de impozitare total armonizat cu legislatia europeana, masurile urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007.
Prin urmare cei dintai, care sunt interesati ca, in Bihor, contribuabilii
sa se familiarizeze cu noul Cod fiscal, sunt angajatii Directiei Generale
a Finantelor Publice Bihor. Directia bihoreana are deja deschise birouri de asistenta a contribuabililor, unde acestia pot apela in orice zi pentru
a se edifica cu privire la fiscalitate.
Din dorinta de a veni in intampinarea contribuabililor, conducerea DGFP Bihor a organizat, ieri, o dezbatere cu mass-media oradeana pe tema modificarilor aduse Codului fiscal, dezbatere in care s-au discutat cele mai importante masuri mentionate in cod. Astfel, am aflat ca se urmareste generalizarea cotei unice de 16%, extinderea bazei de impunere, preluarea directivelor in materie din legislatia UE, perfectionarea si simplificarea cadrului legislativ in vigoare. Modificarile au in vedere atat impozitele directe, cat si pe cele indirecte. In domeniul impunerii persoanelor juridice se urmareste extinderea bazei de impozitare prin restrangerea categoriilor de rezerve deductibile la calculul profitului impozabil pentru societatile bancare, asigurare si reasigurare; eliminarea unor facilitati fiscale considerate neconforme cu principiile UE, precum facilitatile pentru cooperatia agricola si pensiunile turistice; simplificarea impozitului pe profit, prin schimbarea sistemului de plata trimestrial (lunar in cazul societatilor bancare) cu impozit anual cu plati anticipate in cursul anului; eliminarea unor bariere administrative.
Atribuirea nomenclatorului de activitati catre DGFP Bihor
Ioan Druta (foto), director executiv adjunct al DGFP Bihor, si Carmelia Bandui, consilier in cadrul Serviciului Metodologie si Asistenta Contribuabililor,
ne-au declarat ca in cazul impozitului pe venit actualele reglementari se completeaza si clarifica modul de impunere pe categorii de venituri; atribuirea competentei de stabilire a nomenclatorului activitatilor pentru care venitul net care se determina prin norme de venit; eliminarea scutirii de impozit a veniturilor din salarii ca urmare a activitatii de programare informatica, incepand de la 1 ianuarie 2207; retinerea, in timpul anului, a 5% pentru veniturile din tranzactii cu titluri de valoare si regularizarea cu impozit de 16% pe baza castigului net anual; acordarea posibilitatii deducerii din venitul anual impozabil a cheltuielilor aferente economisirii in sistem colectiv pentru domeniul locativ, in limita unei sume maxime de 300 de lei pe an pe persoana fizica. De asemenea, incepand cu 2007, microintreprinderile vor disparea din punct de vedere fiscal.
Cele mai mari modificari vor fi aduse in privinta taxei pe valoarea adaugata (TVA), ca urmare a desfiintarii barierelor vamale din statele membre, in principal, precum si datorita necesitatii de a aplica aceleasi reguli ca si celelalte state in acest domeniu. Astfel, notiunile de export si import in relatia dintre statele membre va disparea, fiind inlocuita de notiuni noi, precum livrarea intra-comunitara (in locul importului). Orice expediere de bunuri din Romania in alt stat membru UE, chiar si in lipsa unei tranzactii comerciale, va fi tratata drept transfer de bunuri sau non-transfer, care sunt notiuni cu totul noi in legislatia noastra. Datorita desfiintarii barierelor vamale, controlul miscarii bunurilor intre statele membre va fi realizat prin intermediul sistemului electronic VIES (VT International Exchange Systhem). In ce priveste prestarile de servicii, si aici vor exista modificari semnificative. Apare o noua notiune, transportul intercomunitar de bunuri dintre statele membre si tarile terte. Astfel, transportul international de bunuri aferent unui import sau export este si va ramane scutit de TVA, in timp ce transportul intercomunitar nu este scutit.
Leasingul de bunuri imobile va fi scutit de TVA (cu drept de optiune pentru taxare), la fel si livrarea bunurilor imobile care nu sunt construibile, va fi scutita de TVA. De asemenea, se va produce, treptat, pana in 2011, majorarea accizelor la principalele grupe de produse supuse acestui regim cu intrare in vigoare la data de 1 ianuarie, introducerea de noi produse in sfera de aplicare a accizelor etc.