Scandalul declansat acum mai bine de o luna la Irish Pub este departe de a se fi stins. Numele persoanelor implicate intr-un caz de evaziune de peste sase miliarde lei au impus o discretie deosebita gurilor targului dar si o meticulozitate iesita din comun organelor de ancheta, deznodamantul fiind imposibil de anticipat. Cu toate ca, potrivit unor surse autorizate, datele culese de Politie sunt mai mult decat suficiente pentru intocmirea unui dosar penal de zile mari, toata lumea asteapta acum rezultatele anchetei derulate de Fisc. In absenta acestora, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie este legat de maini si de picioare.
Aceleasi nume sonore vehiculate in acest caz ii opresc pe politisti sa iasa cu concluzii preliminare, fie ele si neoficiale, ANAF fiind in acest moment singurul detinator al declansatorului. Functie de concluziile inspectorilor fiscali, Irish Pub se poate inchide iar administratorii sai vor fi cercetati penal pentru evaziune fiscala, sau se va aplica doar o contraventie, iar asociatii sau reprezentantii lor vor rasufla usurati. Intreaga responsabilitatea cade acum pe umerii Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta, cea care trebuie sa stabileasca daca la Irish Pub s-au furat sase miliarde de lei sau a fost doar o "scapare" a angajatilor. Dupa aceasta, politia trebuie sa stabileasca cine a furat, cum au permis asa ceva administratorii localului si care ar fi gradul de implicare al actionarilor, urmand sa stabileasca incadrarile care se cuvin. Politistii nu pot face mare lucru deocamdata, asteptand si ei, ca toata lumea, concluziile fiscului. "Intr-adevar, dosarul Irish Pub se afla la noi, dar nu-l putem finaliza. Se asteapta rezultatele cercetarilor de la ANAF, care nu stiu cat o sa mai intarzie", ne-a spus comisarul sef Victor Popescu, seful Inspectoratului Judetean de Politie. Pana atunci, inspectorii fiscali, presati de timp si nu numai, isi continua ancheta. "Cercetarile nu s-au finalizat si nici nu se vor termina prea curand", ne-a declarat Vasilica Mihai, sefa Fiscului constantean, dupa ce s-a interesat personal de mersul anchetei, de care se ocupa Adrian Tinca, directorul executiv adjunct al institutiei. "Sunt cutii intregi cu role de la casa de marcat si fiecare rola in parte trebuie cercetata cu atentie. Mai dureaza o luna, doua, poate trei", a adaugat Vasilica Mihai. Scandalul de la unul dintre cele mai cunoscute restaurante din Constanta s-a declansat pe 16 septembrie, in urma unei sesizari facute de Viorel Vernea, un client fidel al localului. Acesta a dezvaluit printr-o scrisoare adresata conducerii Irish Pub faptul ca de cateva saptamani nu i se mai aducea bon fiscal la achitarea consumatiei. Drept raspuns, clientului i s-a interzis pe viitor accesul in restaurant. Decizia a fost luata de directorul Daniel Cuzic, acuzat ulterior ca ar fi unul dintre cei care ar superviza evaziunea fiscala produsa la Irish Pub. O sesizare trimisa de catre fostul administrator al restaurantului, Dan Frigioiu, vicepresedintelui ANAF, Bogdan Hutuca, indica faptul ca Eugen Duta si Constantin Frunza, alti doi directori de la Irish Pub, ar fi si ei adepti ai practicilor evazioniste.

Chitante rupte si aruncate la gunoi. Si recuperate

ANAF reactioneaza prompt si prin adresa 912.756/04.10.2006 il anunta pe Frigioiu ca a trimis sesizarea catre Fiscul constantean pentru "a verifica aspectele semnalate la SC AMI COM SRL" (firma care detine Irish Pub). Potrivit datelor pe care le detinem (inclusiv note de plata proforme, neinregistrate in contabilitate, stornari etc, unele reconditionate dupa ce au fost rupte si aruncate la cos pentru stergerea urmelor), in perioada iulie-septembrie s-au furat circa 6 miliarde de lei, bani incasati de la clienti si neinregistrati in evidentele contabile. Dar, dupa cum spuneam, ancheta se afla in plina desfasurare, iar deznodamantul este greu de anticipat. Poate si din cauza agitatiei starnite de actionari si reprezentantii lor. Irish Pub are sase actionari: Daniel Vasile Cuzic (fost luptator in Legiunea Straina)- actionar majoritar, cu 40%, Andrei Pavel (tenismen, reprezentat prin procura notariala)- 20%, Dan Frigioiu (inginer)- 10%, Valentin Ivanciu (inginer)- 10%, Constantin Frunza (fost luptator in Legiunea Straina)- 10% si Eugen Gigi Duta (fost luptator in Legiunea Straina)- 10%. Dintre acestia, Frigioiu si Ivanciu s-au raliat impotriva celorlalti, pe care ii acuza de evaziune fiscala si complicitate la savarsirea acestei infractiuni. Cei trei legionari nu au avut inca nici o reactie publica, singurul care a reactionat vehement fiind reprezentantul tenismenului, poate si din cauza controlului trimis de DGCCO.