Un proiect de act normativ prevede ca Finantele pot sa verifice cati bani au in banci persoanele fizice, iar, daca au cheltuieli mai mari decat veniturile declarate, atunci e rost de... evaziune fiscala
Manelisti, interpreti de muzica populara, afaceristi cu firme pe pierdere de ani buni, profesori meditatori, feriti-va! Fiscul vrea sa vada ce bani aveti in conturi si cati ati declarat la stat. Acest lucru ar putea fi posibil, pentru ca Ministerul Finantelor pregateste normele metodologice la HG nr. 248/2011 care prevede modul in care pot fi verificate veniturile si cheltuielile persoanelor fizice, respectiv cum se impoziteaza averea nedeclarata a celor cu dare de mana si cu cheltuieli mai mari decat veniturile declarate. Proiectul de act normativ postat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice si aflat in dezbatere publica a inceput sa creeze primele controverse inainte de a fi publicat.

Cati bani au la saltea persoanele fizice

Normele propuse de minister prevad ca Fiscul sa poata verifica mai multe date despre persoanele fizice, pentru a analiza riscul de evaziune fiscala a persoanei fizice "in vederea verificarii fiscale prealabile". Finantistii pot verifica inclusiv conturile bancare ale acestor persoane fizice. Propunerea legislativa i-a nemultumit pe unii bancheri, care considera ca, daca deconspira Fiscului cati bani au in conturi anumite persoane, atunci se incalca secretul bancar. Fiscul spune, la randu-i, ca nu are legatura una cu alta. "Nu este o problema secretul bancar. Atata timp cat exista si secretul fiscal, iar functionarii care verifica aceste date vor fi obligati sa pastreze acest secret fiscal, eu nu cred ca vor fi probleme. Deocamdata, este un proiect de hotarare. Sa vedem daca se adopta in forma aceasta", a precizat ieri directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Calinoiu. Un bancher local sustine ca asa cum sunt legile construite in acest moment, bancile nu pot furniza informatii Fiscului despre conturile detinute de diverse persoane fizice, pentru ca s-ar incalca secretul bancar.
Proiectul de hotarare de guvern al Finantelor prevede ca oamenii Fiscului sa poata sa culeaga informatii despre persoanele fizice astfel: pe baza unor protocoale incheiate cu alte institutii, prin solicitarea datelor necesare pe baza unei cereri adresate de organul fiscal entitatii detinatoare a acelor date (cum ar fi bancile), respectiv sa primeasca informatii de la autoritati judiciare sau de la alte institutii.

Veniturile in plus vor fi impozitate

Finantistii vor cauta mai intai persoanele fizice care au diferente mari intre veniturile declarate (potrivit fiselor fiscale sau altor baze de date de la dispozitia Finantelor) si cheltuielile efectuate.
De exemplu, daca o persoana tocmai si-a cumparat un autoturism Hammer, iar singurele sale venituri legale sunt de 1.000 - 2.000 de lei pe luna, atunci sigur persoana in cauza va intra in vizorul Fiscului. Adica, acele persoane care au realizat cheltuieli mult mai mari decat veniturile legal incasate se pot astepta la controale. HG nr. 248/2011 prevede ca finantistii sa faca, mai intai, o verificare prealabila a situatiei persoanelor fizice, sa vada daca se incadreaza in gradul de risc de evaziune fiscala. Daca da, atunci se aprofundeaza verificarile, iar unde se constata diferente mari intre veniturile reale si cele declarate se emite decizie de impunere, adica respectivului i se impoziteaza veniturile gasite in plus. DGFP trebuie sa urmeze o serie de pasi, inclusiv sa discute cu potentialii evazionisti a caror avere o iau la puricat.
Ce cauta finantistii in special
Proiectul de act normativ care stabileste normele metodologice la HG nr. 248/2011 arata, la art. 6: "(1) In scopul definirii caracteristicilor persoanelor fizice cu potential risc de nedeclarare se vor avea in vedere, in principal, urmatorii indicatori fiscali si patrimoniali privind persoanele fizice: veniturile declarate de persoana fizica, precum si de platitorii de venit; cresterea valorii patrimoniului persoanei fizice; cheltuielile personale efectuate; fluxurile de trezorerie".