Noul sef al Finantelor vrea sa cunoasca economia reala. El le-a cerut directiilor judetene sa comunice la minister toate problemele cu care se confrunta in aplicarea legilor fiscale. Finantele doljene si Garda Financiara sunt "incurcate" de traficul cu cereale, pentru care nu se platesc impozite si taxe.

Ministrul finantelor, Gheorghe Ialomitianu, i-a chemat recent la raport pe cei din teritoriu, pentru a afla cum stau lucrurile la nivel local. Noul ministru le-ar fi cerut directiilor judetene de finante sa exprime problemele reale cu care se confrunta oamenii legii in aplicarea actualelor acte normative. "Ni s-a solicitat sa transmitem catre ANAF propuneri de imbunatatire a legislatiei in aplicarea ei. Adica sa comunicam cu ce ne confruntam noi la nivel local si ce propuneri avem pentru a imbunatati colectarea taxelor. Noi, la Dolj, ne axam pe comertul cu cereale si cu produse energetice", a precizat directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj, Eugen Calinoiu.

Evaziunea cu cereale s-a cuibarit in Dolj

Seful Fiscului doljean spune ca una dintre problemele importante la nivel local se datoreaza evaziunii cu cereale, fenomen de amploare in ciuda masurilor de prevenire si control instituite. Cei care practica acest comert ilegal cu cereale, fara a inregistra in acte tiruri intregi de marfa, prejudiciaza statul cu mii si sute de mii de lei prin neplata taxei pe valoarea adaugata (TVA). In ultima perioada, Garda Financiara trebuie sa urmareasca tirurile cu cereale, iar Fiscul sa-i controleze (in sensul de a organiza controale fiscale) pe cei implicati. In ciuda controalelor inasprite, multi evazionisti scapa basma curata, chiar daca au existat prevederi de confiscare a mijloacelor de transport, atunci cand cei implicati sunt surprinsi ca transporta cerealele fara acte. DGFP Dolj sustine aplicarea taxarii inverse la cereale, obligatie deja introdusa in Codul Fiscal modificat recent, dar care se aplica dupa ce Comisia Europeana isi spune cuvantul. "Exista o prevedere a OUG nr. 54/2010, care ar imbunatati controlul evaziunii fiscale la cereale. Noi sustinem ideea ca, la cereale, TVA sa se plateasca la utilizatorul final. Atunci vor plimba tirurile pe banii lor. Nu vom mai sta noi si cei de la Garda sau de la Vama sa urmarim tirurile cu cereale. Avem tot felul de procese penale cu cei cu cereale...", a spus Eugen Calinoiu. In ciuda actiunilor de control, rezultatele sunt slabe.

Seful Fiscului doljean: "Am mai starpit din ei!"

Problema evaziunii la cereale este serioasa in Dolj. In ciuda faptului ca au inceput procesele in cazul catorva evazionisti, activitatea ilegala in domeniu este inca ampla. Directorul DGFP Dolj spune ca, mai nou, cei care fac evaziuni cu cereale au gasit modalitati sa "fenteze" organele de control: "Au aparut tot felul de increngaturi. Si-au mutat sediile sociale in alte judete. Umblam ca niste nebuni dupa ei. Am mai starpit din ei, dar tot mai sunt. Noi trebuie sa facem controlul la solicitarea altor organe si il facem cu sau fara documente, facem prin estimare si ne incarcam aiurea cu arierate", a explicat Calinoiu. Seful Fiscului a dezvaluit cum procedeaza firmele care practica un comert ilegal cu cereale. Ele au de incasat bani de la terte parti si aduc facturi prin care arata ca alte firme au sa le plateasca sume importante. De fapt, acele facturi sunt fictive. In multe cazuri, firmele datoare nici nu exista. Dar companiile care motiveaza ca au de primit bani de la terti scapa usor de Fisc: "Noi nu putem nici sa bagam in insolventa astfel de firme, ca au creante de recuperat, dar, de fapt, acele creante sunt fictive". De ce nu poate Fiscul sa-i prinda pe acesti evazionisti? Pentru ca, pana acum, firmele respective depuneau declaratii la trei luni odata, iar pana sa fie descoperite de autoritati carau multe tiruri cu cereale fara acte din spatiul intracomunitar, pe care le plasau la diverse firme din Romania, dupa care dispareau fara urma. Acum, ei isi muta sediul social dintr-un judet in altul, astfel ca organul de control care i-a verificat nu mai are nici o atributie in alt judet. Pana se pun in miscare din nou "rotitele" statului... firma evazionista se muta in alt judet si tot asa.

Fiscul vrea ca romanii sa declare veniturile la stat

DGFP Dolj ii propune ministrului de resort extinderea bazei de impozitare, printr-un control strict al veniturilor persoanelor fizice. Asa cum exista in alte state UE, Fiscul propune ca toate persoanele fizice din tara aceasta sa depuna declaratii de venit la stat. "Acum se stiu doar veniturile la vedere ale persoanelor fizice, din salarii, din drepturi de autor, venituri ale PFA etc., dar daca vor depune toti romanii declaratii de venit, dupa aceea se pot face verificari. Daca o persoana care spune ca nu are nici un venit are in proprietate vile si masini, atunci se schimba situatia", a spus Calinoiu.