Smaranda Scridon, directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice Bihor, face unele precizari in legatura cu platile dispuse gresit de contribuabili, pentru sursele "Contributii la asigurari sociale de sanatate datorate de persoanele aflate in somaj" si "Contributia individuala de asigurari sociale de sanatate datorata de persoanele care beneficiaza de indemnizatia pentru cresterea copilului" suportate de stat. Astfel, pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj sau alocatie de sprijin, contributia la asigurarile sociale de sanatate se calculeaza, se declara si se vireaza de catre cei care efectueaza plata acestor drepturi, respectiv AJOFM Bihor.
Pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatie pentru concediu medical pentru sarcina si lauzie, concediu medical pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani, concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani, in cazul copilului cu handicap pana la implinirea varstei de 3 ani si concediu medical, contributia la asigurarile sociale de sanatate se suporta de bugetul asigurarilor sociale de stat. In aceste conditii, de la 1 ianuarie, pentru persoanele care beneficiaza de indemnizatia lunara pentru cresterea copilului, Directia teritoriala a Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei are obligatia sa calculeze, sa declare si sa vireze contributia individuala de asigurari de sanatate.
Sumele incasate de administratiile fiscale de la contribuabili persoane fizice autorizate sau persoane juridice care au calitate de angajator, pentru aceste doua surse de venituri mentionate mai sus, se reflecta in evidenta analitica pe platitor si, conform Codului de procedura fiscala, pot fi compensate, din oficiu sau la cerere. Alte obligatii fiscale neachitate pot fi restituite la cerere.