Judecatorul sindic va rezolva numai eventualele sesizari privind existenta unor opinii diferite intre creditorii, debitorii si actionarii unei firme, pronuntandu-se exclusiv asupra legalitatii unei masuri, si nu asupra oportunitatii deciziei din punct de vedere economic. Prevederea este cuprinsa in proiectul de lege privind insolventa, aprobat recent de Guvern.
Procedurile prevazute in proiectul de lege se aplica pentru comerciantii persoane fizice, asociatiile familiale, societatile comerciale fara active si/sau fara evidente contabile ori al caror sediu nu mai exista sau nu mai corespunde adresei din Registrul Comertului, precum si pentru debitorii dizolvati sau care si-au declarat intentia de intrare in faliment.
Prin proiectul de lege, au fost eliminate atributiile judecatorului sindic de a elimina din oficiu masurile administratorului judiciar/lichidatorului si cele privind autentificarea actelor juridice incheiate de lichidator.
De asemenea, proiectul propune organizarea unor sectii specializate de insolventa in cadrul tribunalelor care au sediul in aceeasi localitate in care se afla curtea de apel in raza careia isi are sediul debitorul. (D.E.)