Previziunile pentru 2006 ale firmelor romanesti sunt foarte optimiste, situandu-se la cel mai ridicat nivel din intregul esantion al studiului Eurochambres. Astfel, peste 66% dintre firmele romanesti prevad evolutii ascendente ale investitiilor.

Asteptarile firmelor romanesti chestionate raman optimiste atat pentru vanzarile pe piata interna, cat si pentru exporturi. Cu toate acestea, indicatorul privind evolutiile exportului a marcat o usoara scadere comparativ cu nivelul consemnat in studiul de anul trecut, potrivit portalului EurActiv.
Sondajul Economic European s-a derulat in perioada septembrie-octombrie 2005, la initiativa Eurochambres si cu sprijinul Camerelor de comert si industrie din actualele si viitoarele state membre ale UE, printre care si Romania. Astfel, raspunsurile a peste 90.000 de companii au fost armonizate la nivel regional din cele 119 regiuni europene incluse in sondaj.
Conform EurActiv, cele mai mari cresteri ale nivelului previziunilor asupra crearii locurilor de munca sunt asteptate in Finlanda, Grecia, Cipru, Malta si Romania.
Pentru 2006, 40% dintre firmele romanesti nu prevad nici o modificare a numarului locurilor de munca. Asteptarile sunt diferite insa pentru firmele din sectorul productiv si cele din servicii. Aproape 50% dintre acestea afirma ca forta de munca nu va suferi modificari, fata de numai 33% dintre firmele de productie.

Teama de concurenta

Increderea in climatul de afaceri din tara noastra a cunoscut o usoara depreciere, avand in vedere ca multe companii romanesti se confrunta cu teama de o concurenta mai puternica. Cu toate acestea, aproximativ doua treimi dintre companiile romanesti chestionate considera ca increderea in climatul economic general se va imbunatati.
Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) a sintetizat opiniile, aprecierile si asteptarile a 81 de companii din Capitala asupra evolutiei a sase indicatori economici: cifra de afaceri, vanzari pe piata interna, exporturi, numarul de angajati, nivelul investitiilor si climatul de afaceri.
Potrivit EU-RO Jurnal CCIB, o pondere mare dintre firmele bucurestene chestionate au afirmat ca 2005 a fost un an mai slab din punct de vedere economic comparativ cu 2004, mai ales pentru transporturi si constructii si mai favorabil activitatilor din industrie, comertul cu amanuntul si serviciilor. Principalele cauze mentionate de companiile chestionate au fost, printre altele, tendinta de scadere a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din sectorul constructiilor datorate caracterului sezonier al activitatii, dar mai ales calamitatilor naturale din vara.
Din aceeasi cauza si piata transporturilor a fost perturbata, ceea ce a condus la cresterea preturilor lucrarilor din constructii si a serviciilor de transporturi. De asemenea, alte cauze se refera la procedurile legale greoaie pentru recuperarea datoriilor, cum este de exemplu Legea contractelor, precum si la nesustinerea de catre stat a societatilor mici si mijlocii din Romania, in conditiile in care alte state europene sustin acest segment prin politici fiscale adecvate.