Aderarea Romaniei mareste numarul tarilor care returneaza taxa pe valoarea adaugata (TVA). Astfel, companiile romanesti care fac cheltuieli eligibile in strainatate si pot dovedi asta cu facturi originale isi pot recupera TVA. Specialistii spun ca, prin returnarea acestei taxe, cheltuielile facute in strainatate se reduc cu pana la 25%. Printre cheltuielile pentru care se returneaza TVA-ul se numara cele de participare la expozitii sau conferinte, restaurante, cheltuieli publicitare, transportul sau benzina, cheltuielile cu cazarea, telecomunicatiile, protocol sau materiale promotionale.
Cu toate acestea, mai putin de 20% dintre firmele romanesti cu activitati in strainatate au cerut inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana rambursari de TVA. Procentul mic este cauzat de necunoasterea procedurilor, a declarat Ionel Constantin, secretar general al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). Alte bariere care fac ca firmele sa nu-si mai recupereze aceasta taxa aferente cheltuielilor sunt cele lingvistice, de distanta sau necunoasterea legislatiei. Ionel Constantin a aratat ca firmele se pot adresa direct autoritatilor fiscale din statele de unde vor sa obtina rambursari de TVA, camerelor de comert din Romania sau unor firme specializate. In acest moment, companiile romanesti isi pot recupera TVA-ul din 35 de tari. Acestea sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Croatia, Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Olanda, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Japonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Macedonia, Malta, Monaco, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia, Elvetia si Marea Britanie.
Mai trebuie spus ca exista companii specializate in recuperarea TVA-ului, care, in schimbul unei taxe, scutesc de efort managerii sau contabilii firmelor romanesti. Perioada de procesare a returnarii variaza in functie de tara, intre doua si sase luni. Totodata, pentru returnarea taxei este nevoie de facturile originale. (Andreea Stefan)