Statul este obligat sa le plateasca firmelor dobanda, daca nu le restituie la termen banii cuveniti. Masura se va aplica doar "pentru cunoscatori". Aflati din GdS cum puteti pune statul sa plateasca.
Actul normativ care a modificat Codul de Procedura Fiscala, publicat in Monitorul Oficial din 2 septembrie 2011, a clarificat o masura fiscala in avantajul mediului de afaceri. In legislatia fiscala s-a introdus posibilitatea clara ca si firmele sa ceara statului dobanda, pentru banii care apartin contribuabililor, dar pe care Fiscul ii tine in conturile sale mai mult decat este necesar. Momentan, companiile private pot cere Finantelor sa le plateasca dobanzi doar pentru sumele provenind din taxa pe valoarea adaugata (TVA) si pe care statul trebuie sa le ramburseze mediului de afaceri. "Potrivit Ordonantei de Guvern (OG) nr. 29/2011 care modifica Codul de Procedura Fiscala, la art. 124 se precizeaza ca pentru sumele de restituit sau de rambursat de la buget contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului prevazut la art. 117 alin. (2) sau la art 70, dupa caz (...)", a precizat directorul adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Ioan Filipescu.
Problema este ca dobanda nu se calculeaza imediat, din momentul in care statul are bani de plata catre firme, ci abia dupa 45 de zile, cand expira termenul de plata din partea statului. Daca Fiscul nu ramburseaza TVA in termen de 45 de zile de la data depunerii cererii de restituire de catre firma, atunci statul este bun de plata. Potrivit noilor modificari fiscale, dobanda pe care statul va trebui sa o achite firmelor este egala cu cea perceputa de Fisc de la companii, in cazul in care acestea achita cu intarziere obligatiile fiscale. "Daca actiunea de verificare a cererii de rambursare de TVA dureaza mai mult de 45 de zile pentru ca a suspendat-o statul, pentru a face verificari aprofundate in tara sau in strainatate, atunci nu trebuie sa plateasca statul dobanda dupa 45 de zile, ci se asteapta incheierea procedurii", a spus Ioan Filipescu. Cu alte cuvinte, daca Fiscul prelungeste asteptarea rambursarii de TVA, atunci firma nu mai poate cere dobanda dupa 45 de zile. Prevederea exista in legislatia fiscala si pana acum, insa acum s-a clarificat cum se aplica.

Atentie! Trebuie sa cereti dobanda de la Fisc

Aceeasi Ordonanta de Guvern nr. 29/2011 care a modificat Codul de Procedura Fiscala prevede si modalitatea prin care statul trebuie sa plateasca dobanzi: doar daca firmele cer acest lucru. La art. 124 din Codul de Procedura Fiscala modificat la inceputul lunii se prevede clar ca "acordarea dobanzilor se face la cererea contribuabililor".

Statul percepe dobanzi si penalitati uriase

Statul calculeaza dobanzi de 0,05% pe fiecare zi de intarziere a platilor, a sumelor datorate de catre firme. Ideea este ca statul calculeza aceste dobanzi imediat de cum o firma a depasit termenul legal de plata a impozitelor si contributiilor. In sens invers, mediul de afaceri trebuie sa astepte 45 de zile ca inspectorii fiscali sa rezolve cererea de rambursare de TVA si abia dupa aceea se pot plati dobanzi de catre stat. "Și ce se intampla cu banii mei care stau in contul Fiscului 45 de zile? Pentru acea perioada cine plateste dobanda?", se intreaba un om de afaceri din Craiova. Firmele s-au plans in repetate randuri de intarzierile cu care statul restituie banii companiilor. Directorul adjunct al DGFP spune ca deconturile de rambursare de TVA sunt, in medie, 15 pe luna in Dolj, dar vor fi mai multe in toamna, dupa ce se valorifica productia agricola de catre firmele din judet.
Daca datoria firmei catre stat ajunge sa depaseasca 30-90 de zile, atunci companiile platesc si penalitati uriase, care ajung pana la 15% aplicate la sold, ceea ce face si mai dificila plata datoriilor catre stat. Pentru mediul de afaceri nu exista aceasta prevedere fiscala, de a percepe si penalitati Fiscului, in cazul in care acesta nu restituie firmelor TVA-ul intr-o perioada mai mare de 30-90 de zile. De asemenea, in legislatia fiscala nu se prevede plata unor dobanzi de catre stat - prin institutiile sale - atunci cand acestea intarzie plata unor lucrari sau servicii executate, respectiv prestate de mediul de afaceri, dar neachitate la termen de institutiile statului.
Maruntis, sub forma de dobanda
Dobanzile pe care statul se angajeaza sa le plateasca firmelor pentru nerambursarea TVA la termen sunt destul de mici, mai mult simbolice. Daca o companie are de recuperat 100.000 de lei de la Fisc, iar acesta nu i-a platit banii in 45 de zile, firma se poate astepta la o dobanda de 50 de lei pe fiecare zi de intarziere. Ceea ce este destul de putin. Firma ar fi avut nevoie de cei 100.000 de lei, cu care sa-si continue afacerile.