De anul viitor, firmele nu vor mai plati milioane de lei pentru formularele tipizate, pentru ca Romania va trebui sa se alinieze la normele Uniunii Europene, unde nu exista asemenea documente tiparite de stat. Agentia Nationala de Administrare Fiscala a comunicat ca, intr-adevar, se va renunta la formulare tiparite unitar, realizate de Imprimeria Nationala, continand diverse optiuni de securitate. Vor fi insa niste facturi produse de fiecare comerciant in parte, dupa propriul model. Asta inseamna ca agentul economic nu va mai plati pentru ele. Firmele vor cere doar numere de inregistrare de la Imprimeria Nationala.
Oameni de afaceri oradeni ne-au declarat ca mediul de afaceri este avantajat de aceasta masura si, implicit, va fi curatat de falsuri.
Normal este ca fiecare agent economic sa aiba propriile facturi, mai ales ca, in ultima perioada, afacerile cu facturi false au luat avant, indiferent de masurile de securitate luate de Imprimeria Nationala la realizarea lor. Pana la urma, se pare ca initiativa Ministerului Finantelor Publice, luata in 2002 impreuna cu Imprimeria Nationala cu privire la introducerea facturilor tipizate, nu a eliminat falsurile de pe piata, dar a ingrasat conturile firmelor care au tiparit aceste formulare. In ce priveste costurile anuale ale firmelor cu formularele tipizate este greu de contabilizat in cifre, dar cele mai dezavantajate au fost si sunt intreprinderile mici si mijlocii. Mai trebuie spus ca, aproape in fiecare an, statul scotea sume fabuloase din conturile firmelor pentru plata documentelor tipizate, care isi schimbau periodic infatisarea sub pretextul securizarii. In aceste conditii, firmele desemnate, mai mult sau mai putin din interese, cu tiparirea si tipografiile alese pe spranceana isi vor micsora profitul, daca se ia in consideratie faptul ca aceste formulare reprezinta o intreaga industrie.