Doar putin peste jumatate din numarul firmelor din Galati sunt active, iar problemele cu care se confrunta patronii IMM-urilor sunt atat de natura manageriala, dar au legatura si cu forta de munca calificata, care in prezent lipseste.

Acestea sunt principalele concluzii formulate de Marian Filimon, presedintele Patronatului Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PIMM) Galati, care a incercat sa explice problema falimentelor care prinde din ce in ce mai mult teren. Spre exemplu, la nivelul tarii numarul firmelor care au intrat in faliment s-a dublat fata de primul semestru al anului trecut. Practic, se vorbeste despre un procent de 10% din totalul societatilor, adica un numar aproximativ de 630.000 de firme. Din pacate, nici Galatiul nu face exceptie de la aceasta situatie, si dupa cum a declarat Marian Filimon, din cele aproximativ 20.000 de firme din judet, doar 12.000 sunt active. Situatia este cu atat mai trista cu cat amintim ca si anul trecut Galatiul s-a numarat, potrivit unui studiu realizat de Coface Romania, printre judetele cu cel mai mare numar al falimentelor. Mai exact, in 2007 se vorbea despre aproximativ o mie de firme, adica un procent de 8,4% din totalul falimentelor inregistrate la nivel de tara in 2007, respectiv 14.000 de firme. In acest context, presedintele PIMM Galati a explicat ca printre cauzele care au determinat aceasta situatie se numara managementul prost si alegerea unei afaceri neportivite pentru pregatirea profesionala a intreprinzatorului.

Aderarea la UE pune in dificultate firmele

Pe de alta parte, situatia falimentelor ar putea fi explicata si prin dificultatile pe care societatile le-au intampinat in primul an de la aderarea Romaniei la UE, prezentate de PIMM Galati in lucrarea "Cartea Alba a IMM-urilor". "Aderarea Romaniei la U.E. a generat o serie de dificultati intreprinderilor mici si mijlocii, dintre care cele mai frecvente sunt: intensificarea concurentei (indicata in 67,52% din firme), costurile cu forta de munca (64,25%), costurile implicate de adaptarea la acquisul comunitar (59,63%), migrarea fortei de munca (54,62%), intensificarea controalelor reprezentantilor administratiei de stat (36,31%), protectia mai stricta a consumatorului (32,01%), legislatie de mediu mai severa (29,46%) si protectia proprietatii intelectuale (10,35%)", se arata in Cartea alba a IMM-urilor.