Doua servicii fiscale speciale - acordul de pret in avans si solutia fiscala individuala anticipata - prevazute in legislatie inca de acum un an si jumatate, vor incepe sa fie aplicate chiar din luna ianuarie a acestui an, se stipuleaza intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Acordul de pret in avans (APA) stabileste pentru o perioada de maximum 5 ani, in urma unei negocieri intre compania solicitanta si statul roman reprezentat de ANAF, care este fiscalitatea pentru acel agent economic. Firma in cauza stie cat are de platit, care este nivelul deductibilitatilor de care va beneficia, care este baza impozabila, cum trebuie sa-si structureze tranzactiile. APA prestabileste preturile de transfer - de pilda, preturile practicate intre filiala din Romania a unei multinationale si firma-mama. Castigul e ca nu i se mai face control fiscal, care este foarte costisitor si de durata. Solutia fiscala anticipata nu presupune o negociere, ci este un fel de consultanta pe care Fiscul o da contribuabilului, individual, cu privire la structurarea unei tranzactii, astfel incat acesta sa stie, cu exactitate, care ii sunt obligatiile fiscale. De fapt, solutia este un act administrativ, are efecte juridice, fiind opozabila unui inspector fiscal. Intre cele doua servicii, APA este mult mai costisitor - intre 10.000 si 20.000 de euro -, fiind si mult mai complex. Solutia fiscala anticipata va fi taxata cu 1.000 de euro. Sumele sunt de aproximativ trei ori mai mici decat cele solicitate de autoritatile fiscale din Ungaria sau Polonia, de pilda.
Pentru emiterea unui APA, Fiscul are nevoie de o perioada de timp foarte indelungata: intre 6 si 18 luni. Dar avantajul este reciproc. Comunicatul mentioneaza ca este o practica in toata lumea si ne-a fost impusa prin acquis-ul comunitar.
In prezent, cand nu este APA, Fiscul se poate duce la o firma si poate decide ca operatiunile sale de transfer nu au fost corecte si, ca atare, i se schimba baza impozabila si este pusa sa plateasca. Asta inseamna proceduri greoaie, care trebuie desfasurate in permanenta. La APA se ajunge greu, dar, odata parafat, Fiscul nu mai are treaba cu acel agent economic timp de 5 ani sau pana la modificarea legislatiei.
Prin urmare responsabilitatea consultantilor ANAF care vor negocia APA va fi imensa, ei vor decide ca o anume companie trebuie sa plateasca atatea zeci de milioane sau atatea sute de milioane de euro.