Patronatele trag un semnal de alarma despre un fenomen care se raspandeste in mediul de afaceri. Pentru a face criza financiara suportabila fara sa disponibilizeze personal, firmele cer sa intre in reorganizare. Avantajele sunt multiple: bancile nu le mai executa, Fiscul nu mai cere plata datoriilor restante.

Firmele mici si mijlocii (IMM-urile) apeleaza disperate la tot felul de tertipuri pentru a putea iesi din criza financiara. Unele au ajuns la capatul puterilor (financiare) si isi cer singure reorganizarea in instanta, pentru a capata un ragaz sa supravietuiasca. Vicepresedintele Consiliului National al Intreprinzatorilor Particulari Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Valentin Cristea, a declarat, pentru GdS, ca foarte multe societati cer sa intre in reorganizare. "IMM-urile nu mai au solutii, atata timp cat statul nu face mare lucru pentru stimularea economiei pe timp de criza. Foarte multe IMM-uri isi cer reorganizarea pentru a putea 'respira'. In felul acesta nu te mai poate executa nici statul, nici bancile. Daca alta solutie nu exista, atunci se apeleaza la reorganizare", a precizat Cristea. Vicepresedintele CNIPMMR a spus ca tendinta firmelor de a intra in reorganizare se manifesta si in alte judete, nu numai in Dolj, pe motiv ca IMM-urile mai pot functiona doar daca li se aproba reorganizarea.

Fiscul recunoaste: sunt multe firme care cer reorganizarea

Directorul coordonator al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj, Eugen Calinoiu, a spus ca "numarul de firme care cer reorganizarea a suferit o crestere, dar nu semnificativa, incat sa ne ingrijoreze". Sefa juristilor din DGFP Dolj, Cristina Guranoiu, a declarat ca, in tot judetul, de la inceputul anului si pana in prezent, "s-au inregistrat noua intentii de intrare in reorganizare, dintre care patru sunt la contribuabili mijlocii si cinci la contribuabilii mici". Comparativ cu alti ani, numarul firmelor care isi cer reorganizarea este foarte mare, spun specialistii Fiscului. "Este mare numarul firmelor, avand in vedere ca, pana acum, fie nu aveam nici o astfel de cerere pe an, fie aveam doar una, iar acum sunt noua intentii exprimate de firme numai in primele cinci luni ale anului", a precizat Cristina Guranoiu. Aceasta a mai spus ca societatile comerciale solicita insolventa la instanta (in speta Tribunalului Dolj), iar, ulterior, adunarea creditorilor hotaraste daca se aproba sau nu planul de reorganizare propus de companie. Reprezentantii Fiscului confirma si faptul ca, pe perioada cat o firma se afla in procedura de reorganizare, statul nu o poate executa silit si nici bancile. In schimb, in procesul de reorganizare curg dobanzile la creditele bancare si trebuie achitate impozitele curente (aferente perioadei in care firma se afla in reorganizare). Dar nu se pot calcula penalitati. Fiscul confirma ca aceste firme cer reorganizarea pentru ca nu isi mai permit sa mai achite ratele si dobanzile la credite. Daca o firma nu achita dobanzile, banca o poate excuta silit. Firma intra, atunci, in incidenta bancara, dupa care isi ia adio de la tot ce inseamna sprijin financiar de la banci.